Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор постъпи молба от Аксения

...
Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор постъпи молба от Аксения
Коментари Харесай

Цацаров с решаващ ход за връщането на убиеца Джок в затвора и разкритие за БХК

Днес, 24.09.2019 година, до основния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за обновяване на производството по условно предварително освобождение на Джок Полфрийман, наказан за убийството на сина им, оповестиха от държавното обвиняване.

Изложени са съображения за съществуване на правна опция правосъдният акт на Апелативен съд София да бъде тестван по реда на възобновяването, без значение от това, че е озаглавен „ определение “, а не „ решение “, както и този акт е предписан от противозаконен състав.

Приложено е копие от преводно разпореждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „ Български хелзинкски комитет “/ БХК/ за регистрация на съдружие с нестопанска цел в интерес на Джок Полфрийман.

След като се срещна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 година по внч дело № 921/2019 година на Апелативен съд гр. София, през днешния ден 24.09.2019 година основният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за обновяване на производството по делото и анулация определението. Главният прокурор изиска Върховният касационен съд да спре осъществяването на правосъдния акт.

Пълният текст на настояването на основния прокурор до Върховен касационен съд:






Освен това представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова изясни пред публицисти, че ръководителят на състава - Калин Калпакчиев два пъти е бил награждаван от БХК, а съпредседателят Иванова е взела участие в работата на правозащитния комитет.

По думите на Арнаудова те е трябвало да се отведат от разглеждането на делото. Това слага под подозрение законността на правосъдния акт, уточни още Арнаудова и добави, че всички жители имат право да получат независимо правораздаване.

Припомняме, на 19 септември Софийският апелативен съд (САС) пусна предварително условно от пандиза наказания за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман, който излежава 20-годишна присъда.

Престъплението бе осъществено на пл. "Света Неделя " в столицата в нощта на 28 декември 2007 година До този миг няколко пъти съдът е отхвърлял настояванията на Полфрийман за предварително освобождение.

Нееднозначно бе държанието на Полфрийман както по време на самия развой, по този начин и по-късно, до момента в който излежаваше присъдата си. В пандиза той основа асоциация, бореща се за правата на пандизчиите в България, съумя и да осъди страната ни в Страсбург.

Решението на съда за предварително освобождение на Джок Полфрийман провокира редица отрицателни реакции в страната. Депутатите от разнообразни политически сили се възмутиха от решението. Такова изявление направи и правосъдният министър Данаил Кирилов, макар че посочи, че прави коментара си като жител.

Тази заран младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация внесе сигнал до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет против Калин Калпакчиев, в който изричат подозренията си към безпристрастността на постановлението на Калпакчиев. Висш съдебен съвет обаче трансферира проблема към Инспектората на Висш съдебен съвет. По-късно пред Съдебната палата в София партия "Атака " събра няколко десетки на митинг още веднъж против решението на съдията.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов прикани пред "Ей Би Си нюз " австралийските управляващи да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, защото подзащитният му е заплашен от държавните управляващи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР