Днес - 22 април, е Денят на Земята - най-големият

...
Днес - 22 април, е Денят на Земята - най-големият
Коментари Харесай

Днес - 22 април, честваме Деня за Земята!

Днес - 22 април, е Денят на Земята - най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира дейностите на повече от 12 000 сътрудници в 174 страни ориентирани към запазване на планетата Земя и запазване на живота върху нея. Мрежата се стреми да сътвори необятна гражданска поддръжка за устойчиви и ефикасни екологични политики за развиване по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 година в Съединени американски щати и Канада. Милиони северно американци вземат участие в проява и упорстват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите цели опазването на околната среда.

През 1990 година празникът на нашата планета е разгласен за интернационален, като България се включва в отбелязването му през 1993 година Целта е да се обединят хората на планетата в отбрана на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се провежда от Гейлорд Нелсън – някогашен губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига идеята за запазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски водач. В деянията на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно придвижване в отбрана на околната среда и са признати законите за чист въздух и чиста вода на Съединени американски щати.

 Weheartit

България е една от първите страни, включили се към интернационалното отбелязване на Деня на Земята, почнало от 1990 година На апела за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се празнува с разнородни прояви, отдадени на опазването на околната среда.

 Thinkstock

На 22 април 1992 година президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за правомощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на Организация на обединените нации за околната среда и развиването, извършена в Рио де Жанейро през юни 1992 година

 Weheartit

Оттогава всяка година България взе участие в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за запазване на живота на планетата.

 Weheartit

 Weheartit
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР