Днес, 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина

...
Днес, 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина
Коментари Харесай

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Днес, 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 - 13.03.2024), оповестяват от Българската патриаршия, съобщи Българска телеграфна агенция.

По решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя " в София ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

" Бог да елементарни и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет! ", се споделя в известието от БПЦ-БП.

З

аупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала " Св. великомъченица Неделя " в София.

Траурната работа се водеше тогава от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанския митрополит Григорий.

Преди това, в храма " Св. Марина " в двора на Софийската митрополия, отслужихме панихида, след която дойдохме до гроба на Негово Светейшество и отслужихме трисагий - заупокойна молитва, тъй като през днешния ден се навършват 20 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, сподели тогава за Българска телеграфна агенция наместник-председателят на Светия синод на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

 

 

Той заяви, че на 40-ия ден от кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит ще има свещенодействие в митрополитската катедрала " Св. Неделя " и се чака в него да взе участие целият Свети синод.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР