Днес, 21.05.2019 г., на събитие на тема Часът на диабета“

...
Днес, 21.05.2019 г., на събитие на тема Часът на диабета“
Коментари Харесай

Нов интернет сайт събира на едно място всичко за диабета

Днес, 21.05.2019 година, на събитие на тематика „ Часът на диабета “ в София бе показан първият за България информативен уебсайт за болестта – диабет.бг. Той е основан от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „ Диабет “, която е пълновръстен член на Международната диабетна федерация (IDF).

„ Преди 2 години АстраЗенека започва академия за здравни публицисти „ Часът на диабета “ с концепция за повишение знанията на българското общество за захарния диабет. Положихме постоянна основа, върху която продължаваме да надграждаме. Затова създадохме интернет уеб страницата диабет.бг. Чрез него българските пациенти с диабет разполагат с достоверна информация за болестта, направена от водещи експерти в региона на ендокринологията. “, сподели Зоя Паунова, изпълнителен шеф на АстраЗенека България.

Проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българско сдружение по ендокринология, показа данни за възходящата периодичност за болестта у нас. Проф. Борисова акцентира, че съществени аргументи за развиване на захарен диабет вид 2 са наднорменото тегло и заседналия метод на живот. Ето за какво, основаването на уебсайт с информация за рисковите фактори, методите за предварителна защита и надзор на диабета ще бъде от огромна помощ както за пациентите, по този начин и за лекарите.

Майя Викторова, ръководител на Българска асоциация „ Диабет “, добави: „ Целта на интернет страницата диабет.бг е да дава цялостна, правилна и настояща информация за захарния диабет. Всеки може да прочете какво съставлява болестта, какви са признаците, по какъв начин се диагностицира, какви са опциите за предварителна защита и лекуване, по какъв начин да се усъвършенства контрола и предотвратят затрудненията и други “

В международен мащаб 1 от 11 възрастни страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си в резултат на болестта. Ако не се подхващат незабавни дейности, се чака до 2045 година хората, живеещи с диабет, да се усилят с 204 млн. (от 425 млн. през 2017 година до 629 млн.).

В Европа броят на диабетно болните сред 20 и 79 години е 58 млн. души, а у нас близо половин милион българи имат диабет вид 2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР