Днес (2 юни) се отбелязва Денят на Христо Ботев и

...
Днес (2 юни) се отбелязва Денят на Христо Ботев и
Коментари Харесай

Ботев ще бъде почетен с включени сирени в продължение на 2 минути

Днес (2 юни) се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава респект на починалите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 година от гибелта на българския стихотворец и бунтовник, като на доста места има церемонии по честване на деня.

По традиция в 12 ч. сирените ще бъдат задействани в продължение на две минути, прецизираха от Министерство на вътрешните работи. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни транспортни средства в обитаемоте места в страната следва да преустановят придвижването си по улиците и площадите, като останат на място, напомнят от полицията.

 Министерство на вътрешните работи анулира днешния тест на сирените в цялата страна Министерство на вътрешните работи анулира днешния тест на сирените в цялата страна

Втори юни е разгласен за Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България с решение на държавното управление на Любен Беров от 31 май 1993 година Решението всяка година на 2 юни в 12 ч. да се отдава респект към паметта на починалите за свободата и независимостта на България с едноминутно безмълвие и писък на сирени е взето през 1948 година от властващата тогава в страната комунистическа партия.

Официално денят се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Околчица, прочут и като Вола, участват и членове на четата на Ботев.

На връх Околчица през днешния ден ще се организира обичайното всенародно поклонение пред паметника на революционера. В него ще вземат участие военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев ще вземат участие военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, както и курсанти от Националния боен университет " Васил Левски " (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно учебно заведение " Г. Бенковски " (в Плевен).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР