Днес, 2-ри септември, по традиция в Панагюрище се честваха 136

...
Днес, 2-ри септември, по традиция в Панагюрище се честваха 136
Коментари Харесай

Панагюрище отбеляза 136 години от Съединението

Днес, 2-ри септември, по традиция в Панагюрище се честваха 136 години от протеста, сложил началото на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Благодарствен молебен бе отслужен от Свещеник Антон Стоянов от Панагюрска духовна околия.



Г-н Методи Навущанов – организатор в Исторически музей - Панагюрище, напомни главните моменти, свързани с оповестяването на Съединението в Панагюрище:

„ През пролетта на 1885 година отпред на придвижването за съединяване в Панагюрище застават младите революционни дейци: Тодор Симеонов Хаджикирилов – ръководител, Събко Лулчов Милков – секретар и Андон Ненов Оряшков – касиер.

Стефан Щърбанов си спомня: „ Събранията ни денем и седенките вечер, в бояджийницата на Андон Оряшков, продължаваха без спиране с все по-голяма заинтригуваност, още повече, че скрито някои талигаджии донасяха от Пловдив вестник „ Борба “, който четяхме там скритом и поемахме като попивателни. “

През лятото на 1885 година настроенията и подготовката за битка и за оповестяване на съединяване стигат своята сериозна точка. Разработва се съответен проект за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват необятен обсег. И до момента в който основните дейци на Българския скришен централен революционен комитет, отпред със Захари Стоянов, към момента приготвят и пропагандират популацията в другите обитаеми места на региона, то в вярното време и на вярното място – на 2 - ри септември 1885 година в Панагюрище, горепосочените комитетски дейци - Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, стартират да гърмят с оръжието си и с възгласите „ Долу Румелия! “ и „ Да живее Съединението! “ възпламеняват искрата за по този начин дълго чаканото обединяване.

Тримата са задържани от локалната румелийска милиция. За доста малко време по-късно, под звъна на камбаните, пред църквата: „ Света Богородица “ се събират близо 2 000 възмутени поданици на градеца, някои от които въоръжени. Под техния напън младежите са освободени, дружно със знамето и оръжието им.

На 4-ти септември на първа страница на вестник „ Борба “ Захари Стоянов възторжено написа: „ … В Панагюрище, основния лагер на Бенковски, мястото, където изгърмяха на първо време черешовите топчета, през вчерашния ден на 2-ри того се е извикало „ Долу Румелия! “ …. Живейте панагюрци! Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на други тържествуват. “

От запаления в Панагюрище тленен фитил, четири дни по-късно отеква екотът на историческото събитие. На 6-ти септември 1885 година в Пловдив е провъзгласено Съединението – една власт, една страна с българското княжество под скиптъра на княз Александър I Батенберг.

Актът на Съединението е ярък образец по какъв начин макар позициите на Великите сили следва да бъде отстоявана българската национална идея, образец и за бъдещите генерации! “



В знак на благодарност към подвига на дедите ни, дали живота си за свободата и обединяването на нацията, на паметната плоча на историческия площад " 20-ти април ", бяха поднесени венци и цветя от: Общинския съвет – Панагюрище, Кмета на община Панагюрище, Общинското управление на политическа партия Българска социалистическа партия, Историческия музей - Панагюрище, Военното окръжие - Пазарджик, Центъра за поддръжка за личностно развиване - Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище и „ Асарел Медет” АД.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР