Днес, 2 ноември, в Гранд Хотел Милениум в София се

...
Днес, 2 ноември, в Гранд Хотел Милениум в София се
Коментари Харесай

Глобален форум на жените лидери 2023 събра за диалог на тема равнопоставеността лидери от бизнеса, политиката и изкуството

Днес, 2 ноември, в Гранд Хотел Милениум в София се организира най-мащабното събитие за годината на тематика равнопоставеност, разнообразие и включване в бизнеса – Глобален конгрес на дамите водачи 2023. С него най-голямата дамска бизнес организация у нас - Съветът на дамите в бизнеса в България означи 10-годишнината от основаването си.

Еднодневната конференция събра министрите Иванка Шалапатова, Милена Стойчева и Юлиян Попов, дружно с български и интернационалните водачи от бизнеса, в търсене на най-хубавите решения и практики за възстановяване на политиките за равенството сред половете и многообразието в фирмите, организациите и обществото.

В рамките на форума Цветанка Минчева, ръководител на УС на СЖББ, връчи „ 10 хрумвания за равнопоставеност, разнообразие и включване “ на присъстващите министри. Те са под формата на декларация с съответни оферти за възстановяване на политиките на страната за равнопоставеност и поддръжка на професионалното развиване на дамите. Идеите са част от оповестеното два дни по-рано съдействие сред и СЖББ и МТСП по тематиката.
 
 конгрес
 
Конференцията беше открита с приветствени думи на министър-председателя акад. Николай Денков. „ Статистиката демонстрира, че 30% от бизнесмените в България са дами. Когато приказваме за високи технологии, процентът на дамите в него е 41. Това са данни, с които можем да се гордеем, само че знам, че можем и по-добре “, сподели при откриването на форума той.
 
 Николай Денков
 
Цветанка Минчева се обърна към гостите на форума: „ От самото ни учредяване през 2013 година, стратегическата ни цел като организация е да работим за развиване на женското водачество и да сътворяваме благоприятни условия децата ни да избират да останат в България. Това значи, че сме дългосрочнo ангажирани с развиването на планове и действия в поддръжка на равенството сред половете, многообразието и приобщаването на другите в бизнеса “.

Иванка Шалапатова, министър на труда и обществената политика, Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа и Юлиян Попов, министър на околната среда и водите се включиха в полемиката, модерирана от Лидия Шулева, отдадена на ролята на страната за поощряване на равенството и общественото включване в обществото ни.
 
 конгрес
 
Лидия Шулева подсети, че България има народен проект за деяние по тематиката равнопоставеност и насърчаването й за 2023-2024 година и в него са включени ограничения в областите – равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда; понижаване на разликите по пол в заплащането; поощряване на равнопоставеността при дамите и мъжете при взимането на решения; битка с насилието и отбрана и поддръжка на жертвите и превъзмогване на стандартите по пол в разнообразни сфери на публичния живот.

Специален посетител на събитието беше Хедвиге Нюенс, президент на мрежата от дамски организации в Европа – European Women On Boards, която показа положителни практики за реализиране на равнопоставеност, прилагани в компании на европейския пазар.

Актрисата Ели Скорчева, носителката на интернационалната литературна премия Букър за 2023 година Анджела Родел, Бояна Ачовски, общоприет секретар на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура, Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България и студентката в програмата на НАСА – Татяна Иванова в дискусионния панел „ Има ли невъзможни територии за дамите? “ описаха своите вдъхновяващи истории за превъзмогване на публичните стандарти по пътя на професионалното си развиване.
   конгрес
 
Представители на огромни интернационалните компании и потвърдени водачи в сферата си също споделиха положителни образци и работещи решения от практиката си, които усъвършенстват равнопоставеноостта в работната среда.

За Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ)

Съветът на дамите в бизнеса в България е съдружие, осъществяващо активност в социална изгода, чиито съществени цели са одобряване и разпространение на положителните практики и стратегии за поощряване на професионалното развиване на дамите в дребния и междинен бизнес и израстването им в мениджърски позиции. Организацията работи интензивно и в поддръжка на младите експерти за осъществяване на капацитета им в България. Със своите над 200 корпоративни и самостоятелни членове, сдружението сплотява водещи мениджъри със стабилен опит в региона на ръководството и корпоративната просвета, технологиите и образованието, които застават със своето име и експертиза зад самодейностите на Съвета.
 
Съветът на дамите в бизнеса в България показва признателност към спонсори, медийни сътрудници, съидейници и доброволци, които поддържаха идеята на форума за разпространение на тематиката за равнопоставеността в бизнеса и обществото у нас:

Dundee Precious Metals и MasterCard, Accenture и Hewlett Packard Enterprise, ПРЕСТИЖ, УниКредит Булбанк, А1, Energy MT, Минстрой Холдинг, Schwarz IT, SumUP, Lidl, Siemens, Фантастико Груп.

 д
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР