Днес, 19 май, в 16:00 часа ще има пореден протест

...
Днес, 19 май, в 16:00 часа ще има пореден протест
Коментари Харесай

Отново протест срещу ударното увеличение на такса смет за селата в Пернишко и спомен кой как гласува

Днес, 19 май, в 16:00 часа ще има следващ митинг пред постройката на Общината в Перник. Причината - за селата в Пернишко сред девет и 10 пъти!
Срещу решението има 5000 подписа, заведено е и дело в съда.
Решението е взето на съвещание на Общинския съвет (ОбС) на 18 декември, 2020 година. То касае доста жители на Перник – към 50% и жителите, които живеят в 22 села към Перник и град Батановци. Общинските съветници се разделят в мненията си на две групи. Такива, които поддържат кмета на Перник Станислав Владимиров да се вдигне такса боклук в селата 10 пъти и друга група, които са срещу. На съвещанието участват 35 съветници от общо 37. В предходния Общински съвет броят на съветниците е бил 41, само че заради намаляването на популацията в Перник, техният брой е паднал на 37. " Това е значим факт. Показва отрицателна наклонност в демографията. Тя се дължи на доста фактори – най-много на неналичието на действителна и работеща икономическа стратегия в Перник. Това води и до различен резултат – заплатите в Перник са най-ниски от цялата страна ", разяснява.
Най-важното - общинският консултант Милена Милотинова пита по какъв начин по този начин план-сметката е за 3,5 млн. лв., откакто услугата по сметопочистване е към 2 млн. лв.. " Доколкото разбрах, едно от нарастването ще бъде във втория съставен елемент от Твърди битови отпадъци, а точно депонирането. Така ли е? Да, той сподели, че е предложил понижение от 1,5 на 1 промил за селата. Аз доскоро се пробвах да обясня, че в случай че има диференциране на стойностите градове – села, те биха могли единствено и само да почиват на дистанциите, на които се вози битовия боклук и количествата, които генерира съответното обитаемо място. В такса депониране е още по-невъзможно да има диференциация, тъй като битовия боклук е един и той се преработва. Извинявайте, споделям ви като юрист, предходното предложение няма да издържи в съда по съображенията, които акцентирах. Една и съща такса на база териториален принцип, дали си селяндур, дали си жител да е друга като ставка, това е цялостен нонсенс ", разяснява Милотинова на събранието.
Обзор на изявления
ДЕНИСЛАВ ЗАХАРИЕВ изяснява каква е разликата в града и в селата във връзка с услугата " Сметопочистване. " Той споделя, че в централната част на Перник сметоизвозването е всеки ден. " Когато падне сняг имаме снегопочистване в целия град. Общината коси тревата, пръска против кърлежи. Мие улици. В същото време в селата такива услуги няма. Сметта се извозва веднъж седмично. От кметовете на селата излиза наяве, че зимата не се почиства от боклук по месец, по два месеца?! Не се коси, не се мият улици, няма кофи за боклук и така нататък С две думи услугата в селата и в Перник е радикално друга! "
МИЛЕНА МИЛОШЕВА: Тя декларира, че живеем, в пазарна стопанска система и за всичко качествено се заплаща и с цел да може и нашите села да придобият естествен европейски тип, ще се наложи едно нарастване на тези такси.
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ: Поставя въпроса таксата да е обективна, което значи да заплатиш това, което ползваш като услуга. В селата, в които съгласно някои живеят живеят " богаташи ", като Рударци да вземем за пример, се оказва, че хората би трябвало да си вземат торбичката за боклук, да карат един километър до основната улица, където да си хвърлят боклука?!
По доста улици, да вземем за пример в Кладница не минава и камион камион за сметопочистване. Сега, след повдигането на такса боклук даже и тези къщи получиха писма за такса боклук от 200, 300 или 400 лева, даже 800 лева?! Това е в пъти повече даже от централната част на Град Перник, където приблизително тази сума е към 90 лева?! Къде е справедливостта – плащаш в пъти повече за услуга, която не получаваш?! 
СТЕФАН КРЪСТЕВ: Той показва, че до 2020 г за парцел от 100 кв.м. с 1000 кв.м. двор в едно село таксата битов боклук е била 20,46 лева на година. В центъра на Перник цената е била 233,59 лева " Веднага желая да каже, че парцел на село и в центъра на Перник са несравними – в селата не се чисти всеки ден, не се метат улици и не се мият, тъй като няма улици, не се коси, не се снегопочиства и т.н ", разяснява Чернев. Иначе Кръстев в прав, че даже интернет услугата на месец е по-скъпа от сметопочистването за една година. Но тук нали приказваме за правдивост и за пазарна стопанска система – за избрана услуга и условия, да платиш съответната цена. По-нататък Кръстев изяснява, че в Перник цъка бомбата на екологична злополука, заради това, че няма да има къде да се депонира сметта и това ще настъпи съгласно него месец юни или юли, 2021 година. Той моли за взаимност, за това на селата да се вдигне такса боклук с цел да може да се усъвършенства услугата там и надлежно с част от парите да се построи уголемение на сметището. 
Самият Кръстев е представен в Протокола да споделя,че такса боклук служи за: 1. Възстановяване на цялостните разноски на общината по даване на услугата; 3. Постигане на по-голяма правдивост при установяване и възнаграждение на локалните такси; 4. Ефективно систематизиране на общинските запаси, посредством установяване на такси и цени на услуги.
" Да, склонен съм с тематиката за правдивост, а тя както споделих значи единствено едно – показваш какъв брой разноски правиш в едно село и определяш такса, която да ги покрива. Но това, както споделих не се вижда на никое място и Кръстев заобикаля няколко пъти този отговор. От друга страна той споделя, Община Перник не е правила от събраната такса отчисления за ново хранилище?! Този факт е противен, само че къде е виновността на жителите?! Самият Кръстев също е бил преди този момент една година зам.-кмет и за какво той не задава въпроса към себе си ", пита Георги Чернев.
На-атрактивно и тъкмо се оказва обобщаващото изявление на господин ДЕНИСЛАВ ЗАХАРИЕВ: „ Ще бъда къс. Четем тук от известно време някакви неща, че пернишкия спектакъл ще се закрива, аз се чудя за какво ще се закрива, като в Общинския съвет и Общинската администрация има такива блестящи артисти. От доста време такава режисура и такава добра актьорска игра в действителност не бях гледал. Поздравления, направихте току - що една нова план-сметка. Нямаща нищо общо с тази, която предложихте “.
Решението
Увеличението на такса боклук е следното:
1. За жилищните и вилни парцели на жителите, както и жилищните парцели на предприятията в Перник, в промили върху данъчната им оценка:
• За сметосъбиране и сметоизвозване – 0,8 промила
• За неутрализиране на битови боклуци в депа – 1,00 промил
• За непорочност на териториите за публично прилагане – 0,45 промила
Общо: 2,25 промила
2. За жилищните и вилни парцели на жителите, както и жилищните парцели на предприятията в следните обитаеми места - гр. Батановци, в промили върху данъчната им оценка:
• За сметосъбиране и сметоизвозване – 18,05 промила
• За неутрализиране на битови боклуци в депа – 1,00 промил
• За непорочност на териториите за публично прилагане – 0,45 промила
Общо: 19,5 промила
3. За жилищните и вилни парцели на жителите, както и жилищните парцели на предприятията в следните обитаеми места - всички села на територията на община Перник, в промили върху данъчната им оценка:
• За сметосъбиране и сметоизвозване – 18,05 промила
• За неутрализиране на битови боклуци в депа – 1,00 промил
• За непорочност на териториите за публично прилагане – 0,01 промил
Общо: 19,06 промила
4. За нежилищни парцели на предприятията и нежилищни парцели на жителите според член 21 от ЗМДТ, в промили върху по-високата сред отчетната им стойност и данъчната оценка, според приложение № 2 от ЗМДТ:
• За сметосъбиране и сметоизвозване – 2,5 промила
• За неутрализиране на битови боклуци в депа – 3,2 промила
• За непорочност на териториите за публично прилагане – 0,8 промила
Общо: 6,5 промила
Гласовете
1. Александър Александров: Против
2. Андрей Андреев: За
3. Андрей Павлов: Против
4. Божидар Живков: За
5. Валентин Петков: За
6. Василен Огнянов: За
7. Велизар Варадинов: Въздържал се
8. Вержиния Феодорова: За
9. Веселин Пейчев: За
10. Владислава Драгомирова: За
11. Галина Владимирова: За
12. Георги Захариев: За
13. Денислав Захариев: Против
14. Десислав Аспарухов: За
15. Димитър Колев: За
16. Кирил Леонов: Против
 Омбудсманът желае пояснение за фрапантното повишаване на такса боклук за пернишките села Омбудсманът желае пояснение за фрапантното повишаване на такса боклук за пернишките села
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до кмета на Община Перник Станислав Владимиров и ръководителя на Общинския съвет Димит...
17. Любомир Жотев: Против
18. Любомир Тасев: Въздържал се
19. Людмил Георгиев: За
20. Мария Маринова: Против
21. Мартин Илиев: За
22. Милан Миланов: За
 Кметът на Перник подвига такса боклук с 800 %. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се разграничава от това решение Кметът на Перник подвига такса боклук с 800 %. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се разграничава от това решение
Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се разграничава от следващото решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в несъгласие със соц...
23. Милена Миланова: Против
24. Милена Милошева: За
25. Огнян Деянов: За
26. Петър Първанов: За
27. Петър Басмаджиев: За
28. Ралица Андреева: За
 Община Перник възнамерява растеж на такса боклук Община Перник възнамерява растеж на такса боклук
Рязко повишаване на такса боклук в селата възнамерява община Перник. Увеличаването на данъка ще уеднакви сумите, които ще заплащат живущите в о...
29. Румен Ваташки: За
30. Симеон Желев: Против
31. Цветана Пиралкова: Против
32. Цветомир Николов: За
33. Явор Рангелов: Против
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР