Днес, 18 юли 2017 г. отбелязваме 180 години от рождението

...
Днес, 18 юли 2017 г. отбелязваме 180 години от рождението
Коментари Харесай

Честваме 180 години от рождението на Левски

Днес, 18 юли 2017 година означаваме 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Той е роден в Карлово в непретенциозно семейство под името Васил Иванов Кунчев. Твърде млад на Васил му се постанова да стане глава на дома след гибелта на татко му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуща. Стига в Белград, където Раковски приготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална гражданска война. Именно той стои зад Вътрешната революционна организация.

През зимата на 1872 година е хванат в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е през февруари 1873 година.

По мотив отбелязването на годишнината на 18 юли президентът Румен Радев ще посети родния му град Карлово, където ще взе участие в тържествената гала, с която ще бъде маркирана 180-годишнината от рождението на Апостола.

По мотив годишната в цялата страна се провеждат разнообразни събития.

Националният военноисторически музей (НВИМ) пъкт ще разгласява за първи път на формалната си страница в интернет архива за търсене на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани мемоари и сведения за евентуалното място на гроба на Левски, изследвания на другите хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и разбор на достоверността на данните. В деня на рождението на Апостола - 18 юли, входът за непрекъснатата хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят персонални движимости на Апостола.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР