Днес, 18 ноември 2022 г. с военен ритуал за тържествено

...
Днес, 18 ноември 2022 г. с военен ритуал за тържествено
Коментари Харесай

Военноморска база Варна стана на 125 години

Днес, 18 ноември 2022 година с боен обред за тържествено издигане на националното знаме стартира тържественото отбелязване на 125-та годишнина от основаването на Военноморска база Варна - най-старото флотско военно формирование и вместилище на флотските ни обичаи.

На тържеството участваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, офицери от Командването и Щаба на Военноморските сили, някогашни командири на Военноморска база Варна и Пункт за базиране Варна през годините, командири на военни формирования от Варненския и Бургаски гарнизони, ветерани и посетители.

„ Каквито и наименования да е приемала през годините, без значение от организационните и структурните промени, които е претърпяла, нашата база постоянно е била и продължава да бъде съществена и незаменима част от българския боен флот. “ съобщи в празничното си слово командирът на Военноморска база Варна капитан I сан Петър Димитров. „ Формированието ни има славно минало, само че и динамично настояще. Нашият най-ценен запас са хората. Трудът на офицерите, старшините, матросите и цивилните чиновници, тяхната висока професионална подготовка и отговорност, вършат базата заслужен последовател на завещаните ни флотски обичаи. “

Военноморска ба­за Варна е един­с­т­ве­но­то мор­с­ко военно формирование, ко­ето учас­т­ва във всич­ки войни за национално обединяване и в отбрана на независимостта си, ко­ито България води през първата половина на предишното столетие. И през днешния ден по своя състав, необятния набор от изпълнявани задания, високото равнище на под­го­тов­ка и интензивните си меж­ду­на­род­ни кон­так­ти, в го­ля­ма сте­пен базата оли­цет­во­ря­ва бъл­гар­с­ки­те Военноморските сили.

С кня­жес­ки декрет № 40 от 12 но­ем­в­ри 1897 година се пос­та­но­вя­ва фор­ми­ра­не­то на Морска част с щаб във Варна.

Тук са образувани ударните ни сили на море – именитите торпедоносци, постигнали, посредством точното торпедно попадение на „ Дръзки ” в корпуса на турския крайцер „ Хамидие ”, първата ни морска победа. Отново тук, отново по време на Балканската война, е бойното кръщение на българската брегова артилерия, прави се първото бойно минно заграждение и първото бойно миночистене.

В виновния регион въз основата по време на Първата международна война се раждат подводното ни корабоплаване и морската ни пехота, а с дейно минно заграждение е потънал съветския ескадрен миноносец „ Лейтенант Пущин ”, което е втората ни морска победа.

До излизането на България от войната тук се основава и развива семафорно-наблюдателната работа, а от „ Флотския регион “, както се назовава базата тогава, водят началото си „ Флотски боеприпас “, Морските специфични школи и водолазното дело.

След Ньойския контракт (1919г.), с помощта на напъните на военните моряци, базата освен оцелява като конструкция, съхранявайки и развивайки флотските обичаи, само че и обезпечава подготовка на командирите и екипажите за отбрана на морските граници по време на Втората международна война.

По време на войната, изпълнявайки задания по устройване на минни заграждения, защита на конвои и миночистене, моряците от базата във Варна още веднъж записват имената и достойните си каузи в страниците на военноморската ни история.

За следвоенното развиване въз основата е особено навлизането и преодоляването на огромна по количество и качествено нова корабна материална част и бойна техника.

След 1989 година Военноморска база Варна поема огромна част от уговорките на Военноморските сили по пътя им към сполучлива интеграция в НАТО и евроатлантическите военни структури.

През цялата 125-годишна история въз основата бреговите формирования са неотделима част от нейния жив организъм - част, без която не е допустимо сполучливото осъществяване на поставените пред корабните дивизиони задания.

В вероятност пред командването и персоналния състав на Военноморска база Варна се обрисува разширение на кръга от действия по логистичното обезпечаване на дивизионите. Правят се изследвания за възвръщането на дивизиона подводници във флотския регион, както и планове за обезпечаването на строящите се многофункционални модулни патрулни кораби.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР