Днес, 17 ноември, е Международният ден без тютюнопушене. По традиция

...
Днес, 17 ноември, е Международният ден без тютюнопушене. По традиция
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Днес, 17 ноември, е Международният ден без тютюнопушене. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.Министерството на опазването на здравето приканва всеки пушач на този ден да се опита да постави началото на отричане от тютюнопушене в името на личното си здраве, както и на здравето на близки и другари, които участват в обкръжението му като пасивни пушачи.

По данни на Световната здравна организация в международен мащаб тютюнопушенетоубива един човек на всеки четири секунди.Повече от 7 млн. от тези смъртни случаи са резултат от директна приложимост на тютюн, до момента в който към 1,2 млн. се случват при непушачи, изложени на тютюнев пушек.Употребата на тютюне директно обвързвана с четирите най-разпространени незаразни болести: сърдечно-съдови болести, рак, хронични респираторни болести и диабет.

В България34,5% от популацията на възраст над 20 година са ежедневни пушачи (по предварителни данни от извършеното през 2020 година Национално изследване на факторите на риска за здраветонаНЦОЗА).

Проблемът с тютюнопушенето измежду подрастващите продължава да е настоящ. Резултатите от проучването демонстрират, че 26.3% от интервюираните са правили опити да пушат цигари, с нищожен превес на девойките (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е сегашен пушач(настоящи пушачи – пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на девойките е малко по-висок (17.3% против 16.4%). Разпределението по възрастови групи демонстрира, че тютюнопушенето е доста по-разпространено измежду 15-19-годишните (31.4%), в сравнение с измежду тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи доминират девойките, въпреки и нищожно.

В България тютюнопушенето е било една от аргументите за почти 18% от всички смъртни случаи (по данни от Здравния профил на страната за 2021 г.-https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-01/2021_chp_bulgaria_bulgarian.pdf).

По случай Международния ден без тютюнопушене, след 20 ноември 2022 година, Министерството на здравеопазването ще разгласи на интернет страницата си финалистите вXIV-то издание на Националния училищен конкурс „ Посланици на здравето “, който се провеждав партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския юношески Червен кръст и Националния център по публично здраве и разбори.

Министерството на здравеопазването напомня, че през цялата година всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранeи отричане от тютюнопушенето, които са ситуирани в районните здравни инспекции в регионалните градове.Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отричане от тютюнопушенето: 0700 10323.

Пресофис: МЗ
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР