Днес, 16 април 2024 г., ученици от Националната художествена гимназия

...
Днес, 16 април 2024 г., ученици от Националната художествена гимназия
Коментари Харесай

Ученици от две гимназии гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив в Деня на Конституцията


Днес, 16 април 2024 година, възпитаници от Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “ и Националната комерсиална гимназия в гр. Пловдив гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив в Деня на отворените порти. По традиция самодейността се организира всяка година на 16 април – Деня на Конституцията, юриста и правосъдния чиновник. Тази година мотото на проявата е: „ Открито за правосъдната власт “. 

По този мотив възпитаници от паралелка „ Съдебна администрация “ от Националната комерсиална гимназия посетиха деловодствата на трите прокуратури и се срещнаха с Румяна Христова, завеждащ отдел „ Архив “ в Апелативна прокуратура – Пловдив, Спаска Димитрова, правосъден админ в Окръжна прокуратура – Пловдив, и Пламена Димова, правосъден админ в Районна прокуратура – Пловдив. Съдебните чиновници описаха на бъдещите си сътрудници за избора на специалност, за екипната работа и за отговорностите им. Гост на срещата беше Веселка Цекова, шеф на Националната комерсиална гимназия. Ученичката Мия Делгадо от 11 клас влезе в ролята на „ Районен прокурор за един ден “, като се срещна с Петър Петров, областен прокурор на гр. Пловдив. Той я срещна с неговата работа и специалността на магистрата. Христо Христов от 11 клас стана „ Съдебен админ за един ден “ в Районна прокуратура – Пловдив, а Пламена Димова му изясни отговорностите за тази позиция.        

По-късно в постройката на Апелативна прокуратура – Пловдив беше открита галерия – живопис „ Сезони “ на Мария Драганова от 11 клас и Марио Кулев от 10 клас, възпитаници от Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, гр. Пловдив. Те бяха поздравени от Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив, Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор, и Петър Петров, областен прокурор. Мария Драганова и Марио Кулов благодариха за опцията да изложат платната си в пространството на прокуратурата. Двамата са възпитаници в специалността " Рекламна графика “, а техен учител по живопис е Полина Тодорова. Светлозар Чавдаров, шеф на НХГ „ Цанко Лавренов “, също поздрави учениците. На откриването на изложбата участваха и възпитаници от разнообразни специалности в учебното заведение.   Събитието се реализира като резултат на няколкогодишното просветително и културно съдействие сред НХГ „ Цанко Лавренов “ и Апелативна, Окръжна и Районна  прокуратура – Пловдив. Първата самодейност беше изложбата: " Законът, справедливостта, положителното и красивото ", която се откри през месец април 2019 година, след което бяха показани още шест експозиции на възпитаници и учители от НХГ „ Цанко Лавренов “ в постройката на институцията.

Денят на отворените порти се организира на 16 април, датата на която през 1879 година първото Велико национално заседание приема Търновската конституция.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР