Днес, 15 април 2022 година, се навършват 33 години от

...
Днес, 15 април 2022 година, се навършват 33 години от
Коментари Харесай

33 години от трагедията Хилзбъро

Днес, 15 април 2022 година, се навършват 33 години от най-голямата спортна покруса на Англия. На днешния ден през 1989 година, на стадион „ Хилзбъро “ в Англия, гибелта си намират 96 последователи на Ливърпул. През предходната година умря още един почитател на „ червените”, потърпевш по време на случая и получил тежки контузии, които трансформират живота му. Така публично жертвите от нещастието стават 97.

Шест минути след началото на полуфинала за Купата на Англия сред Нотингам Форест и Ливърпул, дуелът е пресечен, откакто огромна част от почитателите на „ алените “ са притиснати в оградата на бранша, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

На стадиона умират 94 индивида – мъже, дами, деца, други двама намират гибелта си по-късно от раните си.

В резултат на нещастието са въведени жестоки ограничения за сигурност по стадионите на Острова, като са отстранени загражденията сред секторите и са въведени напълно седящи места по трибуните.

Първоначално за злополуката на „ Хилзбъро “ са упрекнати последователите на Ливърпул, които препълват отредената им естрада „ Лепингс лейн “. След години битка за правдивост на оживелите след нещастието и фамилиите на починалите, в края на 2012 бяха разкрити всички документи по случая, след което стана ясно, че виновността за нещастието е напълно на полицията.

На 26 април 2016 година съдът дефинитивно присъди, че последователите на Ливърпул нямат никаква виновност за случилото се.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР