Днес, 15 април 2021 година, се навършват 32 години от

...
Днес, 15 април 2021 година, се навършват 32 години от
Коментари Харесай

Навършват се 32 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания

Днес, 15 април 2021 година, се навършват 32 години от най-голямата спортна покруса на Англия. На днешния ден през 1989 година, на стадион „ Хилзбъро “ в Англия, гибелта си намират 96 последователи на Ливърпул.

Шест минути след началото на полуфинала за Купата на Англия сред Нотингам Форест и Ливърпул, дуелът е пресечен, откакто огромна част от почитателите на „ алените “ са притиснати в оградата на бранша, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

На стадиона умират 94 индивида – мъже, дами, деца, а други двама намират гибелта си по-късно от раните си.

В резултат на нещастието са въведени жестоки ограничения за сигурност по стадионите на Острова, като са отстранени загражденията сред секторите и са въведени напълно седящи места по трибуните.

Първоначално за злополуката на „ Хилзбъро “ са упрекнати последователите на Ливърпул, които препълват отредената им естрада „ Лепингс лейн “. След години битка за правдивост на оживелите след нещастието и фамилиите на починалите, в края на 2012 бяха разкрити всички документи по случая, след което стана ясно, че виновността за нещастието е напълно на полицията.

На 26 април 2016 година съдът дефинитивно присъди, че последователите на Ливърпул нямат никаква виновност за случилото се.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР