Днес, 14 ноември, в интервю за предаването „12+3“ на радио

...
Днес, 14 ноември, в интервю за предаването „12+3“ на радио
Коментари Харесай

Йончева: Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България

Днес, 14 ноември, в изявление за предаването „ 12+3 “ на радио „ Хоризонт “, евродепутатът от групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Елена Йончева разяснява абсурда „ Ало, Банов съм”.

Да напомним, че при започване на тази година, Йончева пycнa достоверни зaпиcи, oт който cтaвa яcнo ĸaĸ, по времето, когато е бил зам.-министър, Боил Банов дaвa ясни инcтpyĸции да се подправят документи, с цел да се опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 750 000 лева наказателна клауза.

Тогава главното опрощение на Банов бе, че не се е опитал да ощети страната, тъй като министерството води дело за наказателна клауза по случая и най-вероятно страната ще го завоюва. Както стана ясно през вчерашния ден, обаче, Министерството изненадващо е изтървало периодите за обжалване, вследствие на което българският поданик губи окончателно голямата сума за поради забавянията, а настрана министерството ще би трябвало да заплати и 73 хиляди лв. за правосъдни разходи.

„ Случаят “Ало, Банов “ е образец по какъв начин се бори корупцията в България, съобщи Елена Йончева, „ по какъв начин тези, които са забъркани, биват покривани, а тези, които подават сигнали, биват пренебрегнати. Не приказвам за личността на Боил Банов, само че този скандал демонстрира по какъв начин в действителност действа ръководещата система на ГЕРБ, по какъв начин се печелят публични поръчки и се вършат сделки, които действително са в ущърб на българските жители “, продължи евродепутатът.

Йончева добави още, че корупцията не може да се бори от един или няколко индивида, а би трябвало да бъде политика на всички опозиционни партии, на гражданското общество. „ Медиите също би трябвало да имат свободата да организират следствия. Ако в България има свободни медии и свободни проверяващи публицисти, тогава ще има и съответни резултати в борбата с корупцията “ добави тя.

Елена Йончева подсети и за своите изявления, свързани със обстановката и корупцията в България пред комисарите Вера Юрова и Франс Тимерманс, както и пред представители на Съвета на Европа.

Темата за корупцията Йончева неколкократно разяснява на съвещанията на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент. Във връзка със свободата на медиите и отпадането механизма за съдействие и инспекция на България, тя акцентира, че България е преди всичко по корупция и това се установи по данни на ОЛАФ, Евростат, Европейската комисия...

„ Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България “, продължи евродепутатът и уточни, че за жалост обществото ни е привикнало към притискането и уволнението на публицисти, като Ани Цолова, Генка Шикерова, Милен Цветков, Миролюба Бенатова, Димитър Стоянов и доста други.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР