Днес, 14 март, отбелязваме Международен ден за действие за реките.

...
Днес, 14 март, отбелязваме Международен ден за действие за реките.
Коментари Харесай

Два милиона тона отпадъци се изхвърлят във водите на света всеки ден

Днес, 14 март, означаваме Международен ден за деяние за реките. Ден, отдаден на спасяването и повишението на осведомеността за смисъла на реките. Знаете ли, че два милиона тона канализация, промишлени и селскостопански боклуци се изхвърлят във водите на света всеки ден? Тези данни са доказателство за какво е време да спасим нашите реки за положителното на човечеството.

Вероятно сте се питали какъв брой реки има в света. Отговорът е комплициран, защото не е правено тъкмо броене, само че би трябвало да са десетки хиляди.

А какво е реката?

Реката е огромен, естествен поток от течаща вода. Реки има на всеки континент и на съвсем всеки тип земя. Някои текат през цялата година. Други текат сезонно или през влажни години. Една река може да е дълга единствено километри или да обгръща огромна част от континент . Най-дългите реки в света са Нил в Африка и Амазонка в Южна Америка. И двете реки протичат през доста страни. От епохи учените спорят коя река е по-дълга. Измерването на река е мъчно, тъй като е мъчно да се дефинира точното й начало и край, пишат от National Geographic.

Амазонка се прави оценка на дължина сред 6259 километра (3903 мили) и 6800 километра (4225 мили) . Нил се прави оценка на дължина сред 5499 километра (3437 мили) и 6690 километра (4180 мили). Няма спор обаче, че Амазонка носи повече вода от всяка друга река на Земята. Приблизително една пета от цялата прясна вода , навлизаща в океаните, идва от Амазонка.

Замърсените реки 

От епохи хората са зависели от реките за доста неща. Реките осигуряват водни пътища за мореплаване, комфортни строителни площадки за градовете и плодородна земя за земеделие. Такова широко използване на реките е съдействала за тяхното замърсяване. Замърсяването на реките идва от непосредствено изхвърляне на боклук и канализация, изхвърляне на токсични отпадъци от заводи и селскостопански отток , съдържащ торове и пестициди, пишат от  National Geographic.

До 60-те години на предишния век доста от световните реки били толкоз нечисти, че рибите и другите диви животни към този момент не могли да оцеляват в тях. Техните води станали рискови за пиянство, плуване и други цели. Един от най-известните образци за замърсена река е Куяхога. Куяхога е оживена река в американския щат Охайо, която се влива в езерото Ери. Това е съществена автомагистрала за артикули и услуги от Средния запад до Големите езера . През 1969 г. замърсяването с нефт в Куяхога бело толкоз огромно, че реката наистина се запалила - нещо, което се е случвало повече от дузина пъти през 19-ти и 20-ти век.

След пожара от 1969 година по-строгите закони помогнаха за почистването на замърсените реки . Законите ограничават веществата, които фабриките могат да изхвърлят в реките, лимитират количеството на селскостопанския отток , не разрешават токсични пестициди като DDT и изискват филтриране на отпадъчните води .

Въпреки че обстановката в някои елементи на света се усъвършенства, сериозните проблеми остават. Река Цитарум в Индонезия, да вземем за пример, постоянно се цитира като най-замърсената река в света. Текстилните фабрики покрай Цитарум изхвърлят токсични отпадъци в реката . Theбоклукът , плаващ на върха на реката , е толкоз пълен, че водата е невидима.

Дори откакто общностите са ограничили замърсяването на реките, токсичните химикали могат да останат. Много замърсители лишават години, с цел да се разтворят. Замърсителите се натрупват и в дивата природа на реката. Токсичните химикали могат да се придържат към водораслите , които се изяждат от инсекти или риби, които по-късно се изяждат от по-големи риби или хора. На всеки стадий от хранителната мрежа на реката количеството на токсичния химикал се усилва. В елементи от Северна Америка и Европа има и сериозен проблем с киселинните дъждове . Киселинният дъжд се развива, когато емисиите от заводи и транспортни средства се смесват с влага във въздуха. Образуваната киселина може да бъде токсична за доста живи същества. Киселинният дъжд пада като дъжд и сняг. Натрупва се в ледници , потоци и езера , замърсявайки водата и убивайки дивата природа.

Еколозите, правителствата и общностите се пробват да схванат и разрешат тези проблеми със замърсяването, с цел да се обезпечи безвредна питейна вода и местообитания, където рибите и другите диви животни могат да виреят, реките трябва да се поддържат чисти.

Реката е значима за хорта

Реките винаги са били значими за хората. В праисторически времена хората се заселвали по крайбрежията на реките , където намирали риба за ястие и вода за пиянство, готвене и къпане. По-късно хората научават също, че почвата край реките е плодородна и е добра за отглеждане на култури. Първите големи цивилизации в света пораждат в плодородните заливни равнини на Нил в Египет, Инд в Южна Азия, Тигър и Ефрат в Близкия изток и Хуанг в Китай.



В наши дни, реките продължават да обезпечават транспортни пътища, вода за пиянство и за напояване на аграрни земии зареждане за домове и промишлености.

Интересни факти 



Река Амазонка

Реката в миналото е текла в противоположна посока. Днес реката тече от планините на Перу на запад до Атлантическия океан на изток. Преди милиони години обаче тя в действителност е текла от изток на запад, вливайки се в Тихия океан. Потокът се обръща, когато планините на Андите стартират да порастват в края на интервала Креда (преди към 65 милиона години).



Река Ганг убива микроби

Индусите постоянно са вярвали, че водата на река Ганг има пречистваща мощ. Въпреки че милиони хора се къпят постоянно в реката, тя нормално не популяризира холера, коремен тиф или други заболявания, пренасяни от водата. Учените са разкрили, че неповторимите бактериофагивируси, които унищожават бактериите, убиват микробите във водата на Ганг.

Освен това Ганг съдържа до 25 пъти повече разперен О2 от всяка друга река в света. Кислородът оказва помощ за попречване на изгниване на органични субстанции в реката. Учените не знаят за какво реката задържа толкоз доста О2.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР