Днес - 10 март, се навършват 80 години от спасяването

...
Днес - 10 март, се навършват 80 години от спасяването
Коментари Харесай

Днес се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи

Днес - 10 март, се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Денят на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на закононарушенията против човечеството се отбелязва от 2003 година насам, с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003 година, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

Определянето на датата е обвързвано с признатата на 18 октомври 2002 година от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, според която всяка страна отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството, съгласно своята национална история.

На 17 март 1943 година подпредседателят на 25-ото Народно заседание Димитър Пешев изпраща ревю до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, срещу депортирането на българските евреи. С дейните дейности на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са избавени близо 50 000 български евреи.

От 2006 година се отбелязва и Международен ден в памет на жертвите от Холокоста, според резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Прояви в София по отношение на годишнината

В Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ от 10:30 часа в София президентът Румен Радев ще открие документалната галерия „ 80 години от спасяването на българските евреи “. Почетен посетител на събитието ще бъде известният историк и държавник от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. На изложбата ще участва и служебният министър на външните работи Николай Милков. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и премиите, с които посмъртно е почетен цар Борис III от интернационалните еврейски организации, измежду които Световният еврейски конгрес и Лигата срещу поругаването.

Пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до църквата „ Света София “ ще бъдат поднесени венци. Церемонията ще се състои от 12:15 часа, като в нея ще вземат участие президентът Румен Радев, представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на университетските среди, на еврейската общественост и жители.

Поход на толерантността и мъдростта в София провеждат Столичната община и Организацията на евреите в България „ Шалом “. Шествието ще тръгне в 10:45 от „ Св. София “ и ще стигне до Паметника на спасението, където ще се състои публична гала във връзка годишнината от спасяването на българските евреи. В шествието ще се включи и служебният външен министър Николай Милков. 

Служебният външен министър Николай Милков и неговите заместници Костадин Коджабашев и Велислава Петрова ще се срещнат с гостуващи в страната ни във връзка на годишнината евреи от Държавата Израел, Мексико и с представители на интернационалните еврейски организации.

В Регионален исторически музей - София основният изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Филип Алексиев ще пусне в приложимост издание на тематика: „ 80 години от спасяването на българските евреи “. Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка в блок и специфичен пощенски щемпел. В формалната гала по валидирането, която ще стартира в 16:00 часа, ще вземат участие ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ проф. Александър Оскар, кметът на София Йорданка Фандъкова и художникът Николай Петрусенко.

Внукът на един от 42-ата народни представители, подписали писмото на Димитър Пешев в отбрана на българските евреи, Стефан Караиванов, провежда конференция на тематика „ 80-годишнината от спасяването на българските евреи – документи и мемоари за ориста на хората, които способстваха за това “. Тя ще се състои в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция от 11:00 часа. 

Българската телеграфна организация (БТА) в партньорство с Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф " си слага задачата с поредност от материали да напомни събитията от предишното и участниците в тях, и да показа смисъла на спасението и спасителите. България е избавила близо 50 хиляди живота. Според формалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората международна война и нула жертви. Единствената страна в таблицата със записани нула жертви е България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР