Днес, 10 август, в Деня на Свети Лаврентий - патрон

...
Днес, 10 август, в Деня на Свети Лаврентий - патрон
Коментари Харесай

Свети Лаврентий - Празник на готвачите

Днес, 10 август, в Деня на Свети Лаврентий - патрон и покровител на готвачите, се празнува и Професионалният празник на готвачите. През 2005 година за първи път той е маркиран и у нас с шествие, проведено от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий Римски (на латински: Laurentius -увенчан с лаври; ок. 225 — 10 август 258) — е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан.

Съгласно обичайното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил възпитаник на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257г, а Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.

По време на гоненията на Валериан през 258г. доста свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни семейства, лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания - обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тюрма, където направил доста чудеса, изцелявал болните и доста хора включил към християнството. Скоро римския префект изискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен период, Лаврентий раздал съвсем цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, дружно с навалица от просяци, сакати, слепи и заболели, казвайки: " Това са същинските съкровища на Църквата ". За тази си смелост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Светецът се уважава, както в католическата, по този начин и в православната черква на 10 август. Тъй като Диого Диаш открива днешния остров Мадагаскар на деня на светеца 10 август 1500г, той го кръщава остров Свети Лаврентий.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР