Днес, 1 октомври, се открива ловният сезон за едър дивеч,

...
Днес, 1 октомври, се открива ловният сезон за едър дивеч,
Коментари Харесай

Стартира ловния сезон за едър дивеч

Днес, 1 октомври, се открива ловният сезон за наедрял дивеч , заяви Даниел Тошков - основен секретар на Националното ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " (НЛРС-СЛРБ). Денят за размисъл е ловджийски, а за 2 октомври няма да се утвърждават графици за колективен лов на дива свиня. Тя е най-масовият наедрял дивеч по българските ловни полета.

Африканската чума по свинете остави своя отрицателен отпечатък върху положението на запасите на дивата свиня в доста райони на страната, регистрират от НЛРС - СЛРБ. Числеността на типа е над два пъти по-ниска в съпоставяне със запасите напролет на 2018 година

През предходната година установените случаи на африканска чума по свинете у нас са 253, а общият брой на инфектираните с вируса диви прасета е 518. През 2020 година откритите случаи са били над 530, а дивите прасета с позитивна проба - над 1700. Мерките за биосигурност по време на лов към момента са в действие, както и тласъците, изплащани от страната за открита, или за отстреляна по време на самостоятелен лов дива свиня, показват от националното ловно съдружие.
Благороден елен се стопанисва в 96 от общо 138 сдружения - членове на НЛРС - СЛРБ. Традиционно най-високи са запасите в Североизточна България, макар че като цяло е регистриран спад с 1,6 на 100 в числеността на типа. Бракониерството е повода за ниските ресурси в по-голямата част от страната, където са налице подобаващи местообитания, регистрират от НЛРС - СЛРБ.

Пролетните ресурси на елен - лопатар са се нараснали с 6,3% и сензитивно надвишават три хиляди индивида. С 1,7 % е повишен и броят на сърните. Горската хубавица е била наранена през последните две години от заболяването наследник език, дружно с други представители на сем. Еленови и домашни животни в областите Враца, Перник, Видин, Ловеч и Кърджали. Поради това тук-там се вижда осезателен спад в числеността на типа.
 
Ловецът е задължен да стопанисва дивеча

Задължение на ловеца е да стопанисва дивеча, което е вменено със закон , разясни Стилиян Герасков - основен специалист направление " Лов " в НЛРС-СЛРБ. Ловците имат право да употребяват, когато са достигнати нужните ресурси, несъмнено количество дивеч, за което заплащат такси. По националната стратегия за разселване на дивеч през 2021 година в природата са пуснати 154 хиляди птици, което е с пет хиляди повече по отношение на миналата, по данни на НЛРС.

Ловците непринудено събират средства и закупуват фуражи, гориво, наемат трактори, или употребяват лични за дивечовите ниви, сами разчистват пътища, ливади, строят уреди като хранилки, чакала. Сдруженията в Плевен, Ямбол и Благоевград даже имат лични индустриални стопанства.

Фирмите, които създават дивеч, сега изнемогват и не могат да го доставят на съответна цена за разселване, разяснява Тошков. По думите му това се дължи на непрестанно растящите цени на фуражи, енергоносители и работни заплати. За да покрият по-високите си индустриални разноски, от НЛРС - СЛРБ упорстват да бъде върнат на ловните сдружения отнетият им преди години запас, представляващ 30 % от таксата за стопанисване на дивеч. Според Тошков той не се изразходва целево от Агенцията по горите. Затова НЛРС е внесло в Министерството на земеделието план за изменение на правилника за приложение на закона за лова и запазване на дивеча.
 
Ловците вършат мониторинг на дивеча

Освен за предварителна защита на болести , ловците извършват доста значима роля и във връзка с мониторинг на биологичното многообразие, главно във връзка с дивеча. Те поддържат местообитанията и се грижат за дивеча през сложните интервали в годината, само че и вземат участие в разнообразни типове мониторинг. В момента наблюдават популацията на гургулицата. Последните две години е въведена нова система на мониторинг, като в специфични формуляри отразяват видяното по време на лов на първите три излета за наедрял дивеч, добави Герасков. По думите му сдружението взе участие и в среднозимното броене на водолюбивите птици, проведено в Европа и Северна Африка.
 
Ловците контролират популацията на нападателни хищници

Ловците се намесват в регулацията на някои хищници , считани за по-агресивни, чието повишаване на популацията тормози други животни. Широко разпространяващ се в Европа тип е чакалът. Въпреки че той се храни главно с мишевидни гризачи, извънредно високата му компактност способства за унищожаването на гнезда и на дребните на доста птици, които гнездят на земята. Сред тях е малък дивеч като заека и други, до които чакалът има допир, въпреки да не е главно " перо " в неговото меню.

Ловците играят значима роля и при минимизиране на спора сред индивида и едрия див звяр - да вземем за пример вълка. Регулирането на числеността на вълците се постанова, когато нанася вреди повече от търпимото за локалните общности. Според Герасков съществуването на механизъм за регулация води по едно и също време до стабилно прилагане и приемане на вълка като даденост в природата. Строгата отбрана не е най-хубавото средство за запазване на един тип, би трябвало контролирано прилагане, уверен е специалистът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР