Днес, 06.06.2023 г., точно в 17:10 часа, влакът-легенда Ориент Експрес

...
Днес, 06.06.2023 г., точно в 17:10 часа, влакът-легенда Ориент Експрес
Коментари Харесай

Ориент Експрес пристига днес във Варна

Днес, 06.06.2023 година, тъкмо в 17:10 часа, влакът-легенда " Ориент Експрес " ще дойде на ЖП гара " Варна " и ще спре на перон " 4 ". Това оповестиха от VisitVarna. Историческият трен пътува по линията Париж - Истанбул, а първият автобус е през далечната 1883 година.

Интересът към влакът е постоянно огромен, а през годините в него са се возили известни персони като Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол. " Ориент Експрес " добива още по-голяма полулярност след публикуването на романа на Агата Кристи " Убийство в Ориент Експрес ".

Друг забавен факт е, че преди Втората международна война по време на прехода му през България влакът е ръководен персонално от цар Борис III.

Купетата са луксозни, в жанр ар-деко и всяко едно от тях разполага със лична баня със студена  топла вода. Преди век това е било за първи път в света.

Създател на " Ориент експрес “ е белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името на влака пасажерите измислят непринудено. В тези времена (а и днес) този воаяж се е считал за едно от най-незабравимите и рисковани пътешествия.

На борда е неразрешено да се носят джинси, без значение какъв брой прочут или заможен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на непоколебим код за обличане – вечерни рокли, смокинги, папийонки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР