Днес (05.07.20 г.) в Хърватия се провеждат парламентарни избори. Хърватите

...
Днес (05.07.20 г.) в Хърватия се провеждат парламентарни избори. Хърватите
Коментари Харесай

Избори за парламент в Хърватия днес

Днес (05.07.20 г.) в Хърватия се организират парламентарни избори. Хърватите избират идващия премиер-министър, след акция, доминирана от здравната рецесия. Новото държавно управление ще би трябвало да се ориентира и работи в изискванията на продължаващата пандемия от ковид. Пандемията докара до съвсем 10% спад на зависещата от туризма стопанска система на страната, най-лошият от десетилетия , изяснява БГНЕС.
В днешните избори партията ХДС се готви за близко съревнование с главната лява съпротива, само че също рискува да загуби гласове от новото дясно придвижване, прицелващо се в третото място. Нито един от двата съществени претендента - ХДС на премиера Андрей Пленкович или обединението „ Рестарт “, ръководена от социалдемократите (СДП) - не се чака да завоюва дефинитивно болшинство в събранието със 151 места, демонстрират изследвания. Това прави популисткото „ Движение за татковина “ на фолк артиста, трансформирал се в политик, Мирослав Шкоро, евентуално основен съдружен сътрудник.
Лидерът на опозицията и претендент за министър-председател Давор Бернардич упрекна държавното управление, че " умишлено излага Хърватия на риск ", решавайки да организира изборите. Партията му анулира изборните манифестации поради опасенията за здравето, до момента в който гласоподавателите, които ще гласоподават, са били помолени да носят маски и персонални химикали. Анализаторите настояват, че ХДС може в последна сметка да одобри коалиция с артиста, макар гнева поради неговите стъпки да притегли част от обичайно гласуващия за тях електорат. СДП, въпреки това, е малко евентуално да прегледа подобен съюз, като се има поради носталгията на 57-годишния Шкоро по пронацисткото минало на Хърватия и обвиняванията в сексизъм.
Около 3,8 милиона души имат право на глас в Хърватия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР