Днес, 04.07.2023 г. в гр. Видин, с откриване на юбилейна

...
Днес, 04.07.2023 г. в гр. Видин, с откриване на юбилейна
Коментари Харесай

Инж. Златин Крумов и кметът на Видин откриха юбилейна плоча на жп гара Видин

Днес, 04.07.2023 година в гр. Видин, с разкриване на юбилейна плоча на жп гара Видин, беше маркирана публично 100-годишнината от завършването на VІІ железопътна линия Мездра-Видин. Въвеждането в употреба на този сектор обезпечава железопътната връзка сред София и Видин.

В постройката на Художествената изложба „ Никола Петров " беше показано юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев „ Железният път като ентусиазъм ".

„ С годините осъзнах, че нашата железопътна инфраструктура с изключение на техническа система с изящните си изкуствени развития и инженерни уреди, е необикновен ръкотворен монумент на устрема ни към просперитет- монумент, който народът ни си е построил с неимоверни ограничения и старания, в това число и физически. " - сподели инж. Гогев при представянето на сборника.

Като част от честването, в галерията е подредена галерия под наслов „ 100 години железопътен превоз до Видин ", готова от Държавен списък - Видин със съдействието на Община Видин.

„ Всички тук знаем големите компликации, през които минава завършването на VІІ линия и голямата наслада, която провокира идването на първия трен във Видин преди 100 години. Аз бих желал да подчертая може би най-важното като исторически урок - във времена на войни и национални произшествия народът ни е строял стоманени пътища. И е хубаво, когато се оплакваме от актуалните проблеми като инфлация, мудни законови процедури, стопански застой и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето потомство дължи на Северозападна България една съвременна, бърза и сигурна железница. " - съобщи инж. Крумов при откриването на юбилейната плоча.

Д-р Цветан Ценков: „ Аз поздравявам напъните на това управление на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " да се построи скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички трудности, с цел да могат да се осъществят тези прелестни хрумвания, свързани с модернизацията ".

С реализацията в околните години на огромния инфраструктурен план „ Модернизация на железопътната линия Видин - София ", на Северозападна България ще се обезпечат железопътни линии с най-съвременно качество В област Видин попада последният сектор от железопътната линия Видин - София, Видин - Медковец. Индикативната стойност на строителството е почти Евро 613 530 000.

В железопътен сектор Видин - Медковец ще бъдат построени два тунела с дължини надлежно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади - 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране посредством стратегия Механизъм за свързване на Европа, като оптимално допустимия размер на безвъзмездната помощ е 85%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР