дна конституционна промяна трябва да е добре обмислена, за да

...
дна конституционна промяна трябва да е добре обмислена, за да
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Държавата има нужда от радикална промяна

дна конституционна смяна би трябвало да е добре премислена , с цел да не е пожарникарски вид. Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме за привикване на Велико Народно заседание, тъй като считаме, че страната има потребност от радикална смяна, а освен от смяна на лицата. Това съобщи в ефира на заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

"По отношение на плана на ГЕРБ имаме оферти, които са част от нещата, нужни да ни стимулират, с цел да ги подкрепим ", добави още той.

Веселинов акцентира, че в случай че за ГЕРБ значими тематики са броят на депутатите и правосъдната система, то за Вътрешна македонска революционна организация от голяма важност е еднонационалният темперамент на страната и прекратяването на купения избор.

По думите му обаче самото бързане е малко пресилено.

"Знаем, че сътрудниците от ГЕРБ го вършат, с цел да покажат, че не бавят процедурата, само че една конституционна смяна би трябвало да бъде добре премислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние евентуално ще поставим и подписите си на 2-ри септември ", сподели Веселинов.

Веселинов изясни и предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за "разблокиране " на политическата система с пълномощието президентът да може един път на мандат да инициира референдум за оставка на държавно управление и парламент.

Според него, в случай че президентът загуби, той би трябвало да напусне поста си. Това значи, че няма да има институционален конфликт, какъвто се следи у нас сега.

Вътрешна македонска революционна организация предлага 6 точки за смяна в Конституцията
въвеждане на учебен ценззадължително гласуванегарантирани права и поданство на всеки етнически българин връщане на наборната военна работа гарантиране на фамилията като съюз сред мъж и женапрезидентът да има право на законодателна самодейност и искане на избор на съмнение
От партията обявиха по-рано, че без тези 6 неща, свикването на Велико народно събрание за понижаване броя на депутатите и ограничение пълномощията на правосъдния министър е безсмислено.

Вчера ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация реализираха кардинално единодушие за смяна в Конституцията на страната и привикване на Велико Народно заседание. Двете обединения организираха близо едночасов диалог в Народното събрание.

След него ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова акцентира, че от партията са се съгласили с предлагането на Вътрешна македонска революционна организация в плана за нова Конституция наложително да се впише увод, в който да се очертаят главните правила, по които ще действа страната.

Управляващите са си сложили за период 2-и септември,

до момента в който се надяват да бъдат събрани нужните 120 подписа за пускане на процедурата, която допуска 2-месечно разискване на плана, както и детайлизирането на предложенията. След това би трябвало да бъде потърсена по-голяма поддръжка от 160 народни представители.

От Вътрешна македонска революционна организация пък показаха поддръжка за смяната в главния закон и оповестиха, че гледат "с вяра " към концепцията за привикване на Велико Народно заседание.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР