Длъжностни лица от Европейския съюз и Турция ще подновят преговорите

...
Длъжностни лица от Европейския съюз и Турция ще подновят преговорите
Коментари Харесай

ЕС и Турция възобновяват преговорите за митнически съюз

Длъжностни лица от Европейския съюз и Турция ще възобновят договарянията идната седмица за модернизиране на митническия съюз сред двете страни , сподели турският външен министър Хакан Фидан, представен от Ройтерс.

Турция е формален претендент за присъединение към Европейски Съюз от 24 години, само че договарянията за присъединение са в застой през последните години заради опасенията на блока по отношение на нарушаването на човешките права и зачитането на върховенството на закона.

През юли президентът Реджеп Тайип Ердоган прикани за възобновяване на договарянията за присъединение на Анкара и сподели, че пълноправното участие остава основна стратегическа цел за Турция.

Говорейки на конференция в Анкара след диалози с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей, Фидан сподели, че той и Вархей са се съгласили да възобновят договарянията за митническия съюз, който има за цел да обезпечи безконтролен достъп за артикули сред страните .

" Делегациите ще стартират да се събират от идната седмица и договарянията ще набират скорост ", сподели той.

Митническият съюз ЕС-Турция влезе в действие през 1995 година , само че е стеснен до промишлени артикули и модифицирани селскостопански артикули.

В изявление за Ройтерс Вархей сподели, че диалозите му в Анкара са помогнали за идентифицирането на области, в които блокът и Турция могат да стартират да работят неотложно, добавяйки, че пълноправното участие изисква стъпки от страна на Турция във връзка с върховенството на закона и човешките права.

" Съгласихме се да се заемем с най-важните нерешени въпроси, с които можем да се оправим към този момент без модернизацията на митническия съюз, тъй че нашите сътрудници ще седнат дружно и ще стартират да работят неотложно ", сподели Вархей.

Попитан дали има изгледи Турция да бъде част от задачата за разширение на Европейски Съюз до 2030 година,, Вархели сподели, че целта е да се " промени атмосферата " след разногласия сред Анкара и някои държави-членки, а точно Гърция и Кипър,с които Анкара има обтегнати връзки през последните години.

Той сподели, че визитата му е " удостоверило, че има освен това от неприкритост " от страна на Турция във връзка с напредването на процеса на присъединение, добавяйки, че Европейски Съюз е видял неотдавна " поредност от доста позитивни послания " от Турция по въпроса, само че че " позитивният дневен ред " първо би трябвало да се откри.
 Швеция се надява Турция да ратифицира кандидатурата и за НАТО
Швеция се надява Турция да ратифицира кандидатурата и за НАТО

Шведският външен министър към момента се надява Турция да ратифицира кандидатурата за НАТО през октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР