Длъжници на задържаните в Кърджали за лихварска дейност е трябвало

...
Длъжници на задържаните в Кърджали за лихварска дейност е трябвало
Коментари Харесай

Кръвожадни лихвари, пращали длъжници да робуват в чужбина /снимки/

Длъжници на арестуваните в Кърджали за лихварска активност е трябвало да работят зад граница, с цел да покриват борчовете си, оповестява 24rodopi.com.
Някои от тях са вземали заеми пък точно, с цел да заминат в чужбина. Високите лихви обаче са ги превръщали в „ плебеи “, а всичко изкарано е заминавало към България. Други гурбетчии пък са изплащали заемите на родственици.
Окръжна прокуратура-Кърджали притегли като обвинен 57-годишният В.М. по тази причина, че от месец януари 2018 година до месец март 2020 година като физическо лице, без съответното позволение от Закона за кредитните институции.
Той правил по занимание банкови покупко-продажби, като е дал на разнообразни лица парични средства под формата на заеми против обвързване на същите да му върнат получените в заем суми, ведно с рента върху тях, като с активността си е предизвикал другиму обилни вреди и са получени обилни непозволени приходи – закононарушение по член 252 алинея 2 във вр. алинея 1 от Наказателния кодекс, показаха от пресцентъра на прокуратурата.
В.М. е упрекнат и за това, че от месец март 2019 година до месец януари 2020 година, в Кърджали, при изискванията на продължавано закононарушение, за да принуди другиго да поеме имуществено обвързване, заплашил две лица с принуждение и увреждане на имущество – закононарушение по член 213а алинея 1 вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс.
Като обвинен по досъдебното произвеждане по горепосочените текстове е притеглен и С.Д., на 49 година, като той е правил банкови покупко-продажби без позволение за интервала от месец ноември 2017 година до месец март 2020 година, а също по този начин през интервала от месец септември 2019 година до месец декември 2019 година заплашвал друго лице с принуждение, за до поеме имуществено обвързване.
Установено е, че двамата обвинени развивали лихварска активност в Кърджали, като давали непозволено заеми против рента. В някои случаи тя достигала и надхвърляла 50%. За да върнат взетите пари, някои от длъжниците отпътували за чужбина да работят, показаха от прокуратурата.
В хода на извършена Специализирана полицейска интервенция на ОД на МВР-Кърджали, при осъществено претършуване и изземване, в жилища и коли, употребени от двамата обвинени, са открити забележителна сума пари – към 30 000 лв., контракти за прекачване на коли, документи за преводи на парични суми, бележници с имена на длъжници, златни украшения и други
Установено е още, че при просрочване на отговорностите обвинените определяли по-висока рента и при забавяне на заплащанията по заемите заплашвали някои от длъжниците. Разследването по случая продължава, като се правят дейни процесуални - следствени дейности.
С разпореждане на наблюдаващия прокурор, двамата обвинени са арестувани за период от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Кърджали да внесе искане в съда за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР