Джузепе Конте стана премиер на Италия, без никога да се

...
Джузепе Конте стана премиер на Италия, без никога да се
Коментари Харесай

Джузепе Конте, напълно непознатият политик, който иска да се задържи на власт

Джузепе Конте стана министър председател на Италия, без в никакъв случай да се е явявал на общи избори, само че досега сподели огромни политически умения, с цел да се задържи на власт, осведоми Българска телеграфна агенция.

На фона на коронавирусната пандемия, която сложи на колене стопанската система на страната и аргументи гибелта на над 85 000 души, Конте, лишен от парламентарно болшинство след напускането на дребната партия на Матео Ренци, подаде през вчерашния ден оставката си.

Този 56-годишен юрист и професор по право, който в никакъв случай не се е кандидатирал на избори, беше изцяло чужд, когато пое управлението на първото си държавно управление през юни 2018 година. Умел и красноречив оратор, не изключително харизматичен, само че вдъхващ доверие, той ръководеше второто си държавно управление от септември 2019 година.

Бившият министър председател Матео Ренци (управлявал от 2014 до 2016 г.) разруши ръководещата коалиция, като изтегли своята дребна партия Италия Вива, която се появи през септември 2019 година в резултат на различия в (лявоцентристката) Демократическа партия.

В продължения на седмици Ренци развълнувано подлагаше на критика водача на италианското държавно управление, обвинявайки го, че "пропилява " непредвидените запаси от колосалния европейски проект за възобновяване, като разпределя помощи и данъчни облекчения в ущърб на вложенията в инфраструктура. Миналата седмица държавното управление едвам съумя да завоюва избор на доверие в Народното събрание, само че отдихът беше временен: различен избор, плануван за тази седмица, на процедура беше авансово изгубен.

Въпреки това известността на Джузепе Конте остава висока, изключително защото съумя "да удари с пестник по масата " по време на европейските договаряния, с цел да получи великодушен проект за взаимност.

Политически самостоятелен, само че доста непосредствен до некласифицируемото Движение "Пет звезди " (ПЗ, което беше определяно като "антисистемно ", преди да влезе във властта), покровител на левите през целия си живот, през юни 2018 година той се издигна до позицията на министър-председател за един ден. Една заран той излезе, с цел да изнесе лекциите си в университета на Флоренция, на идващия постави клетва и седмица по-късно представляваше Италия на срещата на Г-7 в Канада.

"Адвокат на народа "

"Аз съм професор и юрист, предлагам да бъда юрист на италианския народ ", споделя той, когато приема да образува първото си държавно управление. Начело на популистко държавно управление, доминирано от двама мощни водачи - Матео Салвини, суверенисткият водач на партията "Лига " и неопитният Луиджи ди Майо от Движението "Пет звезди " - в началото той възприе навика да бъде доста предпазлив съдия.

Преди да покаже неотстъпчивост в последната минута, като упрекна Салвини, че е бил "безотговорен ", тъй като аргументи разпадането на това първо държавно управление през август 2019 година. Ненатрапчивият академични професор, който беше приучил италианците на доста въздържан език, ненадейно порица "обсесивната централизация " на популиста Салвини върху въпросите на имиграцията.

След това юристът се върна към маневрирането, с цел да образува второ държавно управление, радикално друго от първото, кръстено "Конте 2 " и плод на съюз сред "Пет звезди " и (лявоцентристката) Демократическа партия, отпред на което той сподели същинския си образ.

"Конте в действителност се държа като хамелеон, той беше извънредно еластичен, това е човек, който сподели положителни качества на политически медиатор ", проучва Лоренцо Кастелaни, учител по политически науки в римския Международния свободен университет за обществени науки.

Роден през 1964 година във Волтурара Апула, населено място с 500 поданици в Пулия (на петата на италианския "ботуш "), Джузепе Конте е първият държавен водач от три десетилетия, родом от Южна Италия. Той израства с татко, който е секретар на кметството и майка - учителка в Сан Джовани Ротондо, градът на отец Пио, един от най-почитаните в страната светци.

След като учи право в столицата, юристът католик преподава частно право в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта. Той е бил и член на административния съвет на Италианската галактическа организация, юрист на римската Търговска камара и член на надзорния съвет на няколко банкрутирали застрахователни компании. Разделен със брачната половинка си, той има 13-годишен наследник, с който споделят пристрастеността към футбола. Сега той се оставя да го снимат с новата му другарка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР