Джунглите на Амазония са белите дробове на планетата и един

...
Джунглите на Амазония са белите дробове на планетата и един
Коментари Харесай

Заедно за Амазония

Джунглите на Амазония са белите дробове на планетата и един от най-богатите на биоразнообразие райони. Уви, всекидневно големи територии от това парченце парадайс си отиват, може би окончателно, с което се трансформира и ориста на цялата Земя.

Две са главните аргументи за изсичане на дъждовните гори – мините за злато, легални и не, най-вече владеене на Китай, и пасищата за крави.



За наслада, на всяко деяние има и противопоставяне. В югозападната част на Еквадор, където скатовете на Андите срещат дъждовните гори на Амазонка, в така наречен височинна джунгла, образувайки най-богатото биоразнообразие на планетата, един план, който сплотява чехи и локални еквадорци, изкупува земи, с цел да ги запази и, където е нужно – презалеси.



„ Боске медисинал ”, или в превод „ Лечебна гора ”, е Неправителствени организации, основана през 2019 година и към този момент има закупени 880 декара дъждовна гора в периферията на резервата „ Ел Параисо “, като по този метод усилва предпазената територия.



Работейки с два университета – Азуай, гр. Куенка, Еквадор и Мендел, гр. Бърно, Чехия, планът освен съхранява териториите, само че и изследва животинския и растителен свят.


До този миг са засадени към 300 хининови дървета – в миналото естествена част от Еквадорската джунгла, през днешния ден – съвсем изцяло заличени. В началото на март 2024 г са засадени още 70 броя еритрини от типа Erythrina edulus – дървесен тип от фамилията на бобовите, който от една страна дава годишна продукция от фасул, а от друга – обогатява почвата с азот.


Към плана принадлежи още двуетажна дървена сграда, наречена Рефугио, с градина и езеро към нея, където се организират доброволчески стратегии, научна и просветителна активност и други Една от самодейностите на „ Боске медисинал “, която тази година се организира за повторно в Рефугио, е образованието и узаконяването на представители на коренни общности от разнообразни региони на Еквадорската джунгла във взимане на проби от почва и вода и анализирането им. Обучението се води от експерти, биолози и дава легалното право на локалните да изследват качеството на ресурсите на своите територии, като резултатите имат публична тежест пред институциите и правосъдната власт. Благодарение на тези образования към този момент са извоювани каузи против минни компании и са избавени територии живот – както на растения и животни, по този начин и за хора.



Всички действия на „ Боске медисинал ”, както и закупуването на земя, се реализира със средства от дарения на доброволци от целия свят, които взимат присъединяване в триседмичните стратегии на място в джунглата, или просто се припознават в благородната идея за предпазване на дъждовните гори.



В момента тече акция по набиране на средства за идващите 30 хектара (300 декара) земи. При предпочитание да научите повече за плана, неговите основатели, досегашните проучвания и действия на територията му, можете да посетите интернет страницата

Ако желаете да подкрепите съхраняването и залесяването на още 30 хектара от Амазонската джунгла, можете да се включите в акцията тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР