Джовани Триа Сигналите за отслабване на икономиката в Италия и

...
Джовани Триа Сигналите за отслабване на икономиката в Италия и
Коментари Харесай

Буксуващата икономика на Италия може да подкопае плановете на радикалната коалиция


Джовани Триа

Сигналите за намаляване на стопанската система в Италия и еврозоната усложняват проектите на новата коалиция от антисистемни партии за огромни данъчни понижения и по-високи обществени разноски.

Когато стопанската система на еврозоната се забавя, хронично вялата италианска стопанска система нормално се забавя още по-рязко, което води до резултата на доминото за държавните финанси.

Третата по величина стопанска система в еврозоната набъбна с най-бавен ритъм от всичките си сътрудници от основаването на валутния съюз през 1999 година, а високата безработица и засилващата се беднотия способстваха за изкачването на Движение " Пет звезди " и " Лигата " до властта.

Дори Италия обаче регистрира непретенциозно възобновяване, откакто дълбоката двойна криза, която сви стопанската система ѝ с една десета, завърши през 2014 година. Миналогодишният ритъм на напредък от 1,5 % бе най-силният от 2010 година.

Предишното лявоцентристко държавно управление предвиждаше същия напредък и за настоящата година, само че след поредност косвени данни, тази цел може би е прекомерно оптимистична. Изглежда държавното управление на Движение " Пет звезди " и " Лигата " пое властта тъкмо при започване на низходящия цикъл.

Промишленото произвеждане се е свило с 1,2 % през април по отношение на предходния месец, заяви в понеделник (11 юни) стастистическата работа Истат. Това е трети спад за четири месеца, а годишният напредък на производството е най-слабият от една година.

Данните за бизнес доверието и анкети измежду мениджърите по доставките в компании от секторите на производството и услугите трайно регистрират по-ниски стойности тази година, както и водещият композитен индикатор на Истат за стопанската система като цяло.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се увеличи с 0,3 % през първото тримесечие по отношение на предходните три месеца. Годишният напредък от 1,4 % бе най-бавният от първото тримесечие на 2017 година.

" Сега наподобява, че растежът за второто тримесечие може да бъде даже по-слаб, в сравнение с през първото ", показва Стефания Томазини от икономическия институт Prometeia в Болоня.

По-ниски прогнози

Barclays Capital в понеделник предвижда напредък от 0,2 % за второто тримесечие и повишаване на Брутният вътрешен продукт за цялата година с едвам 1,2 %, което е много под формалната цел за напредък от 1,5 %. Лобистката организация на търговците на дребно Confcommercio също предвижда целогодишен напредък от 1,2 %.

Мнозина икономисти се притесняват, че разходните проекти на обединението ще усилят държавния дълг на Италия, който към този момент е вторият по величина в еврозоната от към 132 % от Брутният вътрешен продукт.

Министърът на стопанската система Джовани Триа, технократ без партийна обязаност, успокои терзанията на пазарите с изявление, оповестено в неделя, в което твърдо пое ангажимент за понижаване на дълга. Някои наблюдаващи слагат въпроса по какъв начин това може да се съчетае с проектите на ръководещите партии.

Те включват намаление на главния корпоративен налог от 24 % до 15 %; подмяна на пет настоящи категории за налог върху приходите от 23 % до 43 % със единствено две ставки от 15 % и 20 %; понижаване на възрастта за пенсиониране и обезпечен приход до 780 евро месечно за бедните.

Според партиите данъчните понижения, наред с увеличението на държавните вложения, могат да подтикват растежа и да понижат съотношението на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт. Новите управници настояват, че първичният спад в приходите поради понижаването на налозите скоро ще бъде обезщетен от понижаване на укриването на налози и по-високите доходи от косвени налози, които ще бъдат регистрирани с помощта на по-жизнената стопанска система.

" Начинът да се реализира по-нисък дълг, е да се подтиква растежът, а растежът ще бъде подтикван посредством понижаване на налозите ", показва Армандо Сири, сенатор от " Лигата " и стопански консултант на нейния водач Матео Салвини. Правителството също по този начин ще свие непотребните разноски за администрация, добавя той.

В Германия, която е главният търговски сътрудник на Италия, промишленото произвеждане, поръчките и износът се намалиха през три от първите четири месеца на годината. Френското промишлено произвеждане ненадейно спадна за втори месец през април, а през същия месец английското промишлено произвеждане регистрира най-силното си намаляване от 2012 година.

" Ако Германия се забавя, както наподобява се случва, това е огромен проблем за Италия ", декларира Роберто Пероти, професор по стопанска система в миланския университет " Бокони ".

Лъч вяра?

Новите радикални водачи на Италия може би виждат лъч вяра измежду сгъстяващите се облаци.

Евентуално по-обхватно закъснение в Европа може да направи европейските държавни управления по-възприемчиви към промени в бюджетните правила на Европейски Съюз, за което Рим упорства, за да се разрешат повече разноски за държавни вложения.

" Основната позиция е, че не харесваме разпоредбите, каквито са в този момент, и би трябвало да излъчим държавен екип, който да отиде и контракти промени ", декларира водачът на Движение " Пет звезди " и вицепремиер Луиджи ди Майо.

Предвид нормалното едва показване на Италия в еврозоната обаче, рискът е, че стопанската система ѝ може напълно да се изчерпи.

Изследване на интернационалната компания за наемане на личен състав Manpower, оповестено във вторник (12 юни), сподели, че измежду 44 страни, обхванати от анкетата, Италия е единствената, чиито компании възнамеряват да понижават личния състав си през третото тримесечие.

" Това е внимателен миг и увеличението на бюджетния недостиг и дълга в този момент ще ни върне напряко в дългова рецесия, каквато преживяхме през 2011 година или още по-лоша ", отбелязва Пероти.

Референтната рента по италианските облигации, която се увеличи мощно поради опасенията от фискалните проекти на държавното управление, регистрира най-големия си дневен спад от шест години в понеделник след уверенията на Триа.

Показателят обаче остава над равнищата, маркирани преди изборите на 4 март, а съмненията са извънредно мощни. По-високите лихви значат по-големи разноски за обслужване на дълга, което понижава още повече опциите на новото държавно управление за данъчни понижения и бюджетни разноски.

Неблагоприятното развиване в интернационален проект също така значи, че натискът да се продават италиански активи евентуално ще продължи без значение от вътрешната политика на Рим, показват анализатори.

Страховете, че американските мита върху вноса на стомана и алуминий ще доведат до световна комерсиална война и упованията, че Европейската централна банка ще постави завършек на програмата си за изкупуване на активи тази година, карат вложителите да избират безвредни активи като немските държавни облигации.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР