Джоузеф Байдън встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ,

...
Джоузеф Байдън встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ,
Коментари Харесай

Джо Байдън положи клетва като президент: Ще напишем история на надеждата, на достойнството

Джоузеф Байдън встъпи в служба като 46-и президент на Съединени американски щати , откакто постави клетва. Той насочи към американците обръщение за единство, светлина и вяра, отговорност пред историята и пред идните генерации.

Той наследява от предшественика си Доналд Тръмп страна, разтърсена от дълбоки политически разделения, стопанска система в неприятно положение и вилнееща зараза от ковид, в която починаха над 400 000 американци. Байдън обаче подсети, че Америка се е изправяла и пред други, не по-малко тежки моменти в историята си, и постоянно е устоявала.

С ръка върху Библия, която е светиня в фамилията му повече от век, Байдън постави президентската клетва, ръководена от основния арбитър на Съединени американски щати Джон Робъртс, обещавайки да " съблюдавам, пазя и защищавам Конституцията на Съединените щати ".
 Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет
Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет

Тази традиция е още от ръководството на Роналд Рейгън

Преди него клетва постави и новият вицепрезидент на Съединени американски щати Камала Харис. Това е исторически миг за страната, тъй като тя е първата жена, първата чернокожа жена и първата от азиатски генезис, която встъпва в служба като вицепрезидент.

Церемонията по встъпването в служба на Байдън се състоя на пред внушителната фасада на Капитолия, на върха на редиците от стъпала, водещи към постройката.

Досегашният американски президент Доналд Тръмп не участва на инаугурацията, трансформирайки се в първия президент от 1869 година, който пропуща полагането на клетвата от своя правоприемник.

В речта си Байдън прикани за единение, като дефинира встъпването си в служба за " победа за демокрацията ".

" Чрез тежки тествания през вековете Америка е тествана още веднъж, Америка е изправена пред предизвикателство ", означи Байдън при започване на речта си.

" Днес честваме триумфа не на претендент, а на идея : идеята на демокрацията... В този час, другари, демокрацията победи . " - добави той.
 Байдън неотложно връща Съединени американски щати в СЗО и Парижкото съглашение за климата
Байдън неотложно връща Съединени американски щати в СЗО и Парижкото съглашение за климата

Байдън ще се подпише под 17 заповеди и дейности

" Политиката не би трябвало да бъде вилнеещ пожар, който унищожава всичко по пътя си ", настоя новият президент и посочи: " Трябва да прекратим тази негражданска война , която опълчва алено (републиканци) против синьо (демократи), селско против градско, консервативно против демократично. Можем да създадем това, в случай че отворим душите си, вместо да втвърдяваме сърцата си. Ако проявим малко приемливост и примирение . Всяко противоречие не би трябвало да бъде причина за тотална война. "

" Нека стартираме изначало , всички ние. Нека стартираме да се слушаме още веднъж , да се чуем, да се забележим, да покажем почитание един към различен ", настоя още Байдън в своята встъпителна тирада като президент.

" Ние би трябвало да отхвърлим културата, в която самите обстоятелства се манипулират и даже се изфабрикуват. " - акцентира той.
 Какво да чакаме от инаугурацията на Джо Байдън?
Какво да чакаме от инаугурацията на Джо Байдън?

Клетвата на Байдън е най-важната част от деня

46-ият президент уточни, че разликите са част от същността на демокрацията, само че " н есъгласието не би трябвало да води до разцепление ".

" Ще бъда президент на всички американци. И ви давам обещание, ще се боря толкоз мощно за тези, които не ме поддържаха, колкото и за тези, които го сториха. " - увери Байдън.

Новият президент съобщи също, че ще " възвърне съюзи " с други страни и че ще " ангажира света още веднъж ".

" Ще бъдем мощен и пораждащ доверие сътрудник за мир, прогрес и сигурност ", даде обещание Байдън.

В края на речта си той повтори клетвата си през американския народ да пази Конституцията, демокрацията и Америка.

" Всичко, което върша, ще бъде в служене на всички вас - мислейки не за властта, а за опциите. Не за персонален интерес, а за публично богатство. И дружно ще напишем американска история за вярата, не за страха, за единството, не за разделянето. История за светлина, не за мрачевина. История за благоприличието и достолепието, любовта и изцелението, величието и добротата. "

Той приключи с обръщение към американците за решителния историческия миг, в който се намира страната и за наследството, което днешна Америка ще остави на идващите генерации:

" Нека това да е историята, която ни води, историята, която въодушевява и историите, които ще се описват през вековете, които предстоят - че ние отговорихме на зова на историята . Срещнахме момента, демокрацията и вярата, истината и справедливостта не умряха пред погледа ни, а потеглиха към подем, че Америка отбрани свободата вкъщи и още веднъж застана като пътеводна светлина за света. Това е, което изискуем на нашите предшественици, един на различен и на идните генерации. Решителни и устремени към задачата, ние пристъпваме към тези задания на нашето време, опирайки се на религия, учредена на увереност и отдаденост един на различен и на страната, която обичаме с цялото си сърце. "

78-годишният Байдън стана най-възрастният президент на Съединени американски щати в историята на извънредно скромна гала във Вашингтон, която беше значително лишена от нормалната си пищност и условия както поради ковид, по този начин и поради опасенията за сигурността след против постройката на Конгреса на Съединени американски щати (Капитолия) на 6 януари, вбесени от лъжовните му изказвания, че изборите са му били откраднати с подправяне на резултатите.
 Доналд Тръмп напусна Белия дом за финален път като президент
Доналд Тръмп напусна Белия дом за финален път като президент

Тръмп пожела триумф и шанс на новата администрация

Тръмп, който в никакъв случай не призна изборите на 3 ноември, не загатна Байдън по име в последната си тирада като президент тази заран, когато посочи достиженията на администрацията си и даде обещание да се върне " под някаква форма ". Той се качи за последно на Air Force One и се насочи към свърталището си в Мар-а-Лаго във Флорида.

Топ републиканци, в това число вицепрезидентът Майк Пенс и водачите на партията в Конгреса, участваха на инаугурацията на Байдън, дружно с някогашните американски президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън.

Церемонията по встъпването в служба се случи в мощно охраняван регион на Капитолия. Хиляди бойци от Националната армия бяха ситуирани във Вашингтон след щурма, при който починаха петима души и за малко принуди законодателите да се крият. Вместо навалица от последователи, пространството към Капитолия беше покрито от близо 200 000 флагове и 56 светлинни стълба, чието предопределение е да съставляват хората от американските щати и територии.
 Европейски Съюз зове Байдън да оглави света против Covid-19
Европейски Съюз зове Байдън да оглави света против Covid-19

Остава да се схванат за Китай, а Съединени американски щати да " се върнат към съглашението за климата и нуклеарната договорка с Иран "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР