Джорджа Мелони положи днес клетва пред президента като първия крайнодесен

...
Джорджа Мелони положи днес клетва пред президента като първия крайнодесен
Коментари Харесай

Джорджа Мелони положи клетва като премиер на Италия

Джорджа Мелони постави през днешния ден клетва пред президента като първия крайнодесен министър председател на Италия. Тя стана и първата жена в Италия, която заема този пост.

Нейната политическа партия " Италиански братя ", която съгласно някои анализатори има неофашистки корени, получи най-хубав резултат на парламентарните избори на 25 септември.

Снощи 45-годишната Мелони разгласи състава на кабинета си. Нейни съдружни сътрудници са дясната " Лига " на Матео Салвини и консервативната " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Министър на вътрешните работи ще бъде Матео Пиантедози - държавен чиновник без партийна обязаност. Министерството на защитата ще бъде управлявано от Гуидо Крозето - един от създателите на " Италиански братя ".

Лидерът на партия " Лига " Матео Салвини ще стане министър на инфраструктурата. През 2018 - 2019 година той беше вицепремиер и вътрешен министър в кратковременна коалиция, след чието раздробяване мина в съпротива.

Общо девет министерски кресла са избрани за представители на " Италиански братя ", а по пет за политици от " Лига " и " Напред, Италия ". На експертни персони ще бъдат поверени пет поста в държавното управление.

68-ото държавно управление на Италия от 1946 година би трябвало да се оправя със съществени провокации, в това число задаваща се криза, растящи сметки за сила и реализиране на единна позиция по отношение на войната в Украйна.

Кабинетът на Мелони ще размени държавното управление на националното единение, ръководено от някогашния президент на Европейската централна банка Марио Драги, който през днешния ден взе участие на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел при една от последните си изяви като министър-председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР