Джордж Ръсел донесе първа победа от началото на сезон 2022

...
Джордж Ръсел донесе първа победа от началото на сезон 2022
Коментари Харесай

Ръсел триумфира в спринта в Бразилия, първа редица за Мерцедес в ГП на Сао Пауло

Джордж Ръсел донесе първа победа от началото на сезон 2022 във Формула 1, откакто завоюва спринта преди утрешната Гран При на Сао Пауло. Така британецът си обезпечи и първата стартова позиция на стартовата решетка за същинското съревнование на „ Интерлагос “.

Ръсел започва днешното 100-километрово съревнование от третото място с гумите софт и резервира своята позиция в първите обиколки. След това изцяло предстоящо и той, и Макс Верстапен бързо се оправиха със стартиралия първи Кевин Магнусен. 

След това Ръсел съумя да се задържи за международния първенец, който бе един от единствено двамата водачи, стартирали с медиум. Нидерландецът имаше огромни проблеми с недозавиването на своя Ред Бул и в последна сметка бе изпреварен освен от Ръсел, само че и от Карлос Сайнц и Люис Хамилтън, които приключиха втори и трети. 

Испанският водач на Ферари обаче ще бъде изместен с 5 места обратно и по този начин отборът на Мерцедес ще окупира първата редица в утрешния ден. Печеливши от неговото наказване с изключение на Хамилтън ще бъдат още Верстапен, Серхио Перес, Шарл Леклер и Ландо Норис, които ще започват на втора и трета редица. 

Компания на Сайнц на четвъртия ред ще прави Магнусен, който макар огромните си старания не можа да се пребори за освен това от осмото място през днешния ден, което обаче донесе на него и Хаас една значима точка в борбата с Алфа Таури за осмата позиция при конструкторите. Топ 10 на стартовата решетка ще добавят Себастиан Фетел и Пиер Гасли.

Дениъл Рикардо и вторият водач на Хаас Мик Шумахер ще потеглят 11-ти и 12-ти, като синът на седемкратния международен първенец Михаел Шумахер записва най-големият напредък в хода на спринта, печелейки цели осем места. Двамата водачи на Алфа Ромео Гуаню Джоу и Валтери Ботас ще си поделят седмата редица, а чак 15-ти на стартовата решетка ще бъде Фернандо Алонсо, който стартира спринта седми.

Испанецът имаше два контакта със своя съотборник Естебан Окон още в първата обиколка, след което трябваше да стопира в бокса, с цел да смени своето предно крило. Колата на Окон също пострада и той загуби движение, като на финала французинът бе едвам 18-ти. Между него и Алонсо на старта ще застанат Юки Цунода и Ланс Строл, които ще потеглят надлежно 16-ти и 17-ти.

Строл финишира спринта на 12-та позиция, само че бе осъден с 10 секунди поради доста нападателната си отбрана против съотборника си Фетел на противоположната права. Ходът на канадеца беше подобен със защитната му маневра против Алонсо в Съединени американски щати преди три седмици. 

Последната редица на стартовата решетка ще бъде за водачите на Уилямс Никола Латифи и Алекс Албон, който не приключи поради механически проблем. Латифи пък беше вторият водач, който взе участие в спринта с медиум. 

Същинското съревнование за Гран При на Сао Пауло във Формула 1 стартира на следващия ден в 20:00 часа българско време и ще може да бъде проследено онлайн със Sportal.bg .

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР