Джонсън призова за обща енергийна стратегия на Европа

...
На фона на събитията в Украйна британският премиер Борис Джонсън
Коментари Харесай

На фона на събитията в Украйна британският премиер Борис Джонсън смята за необходимо да се разработи обща европейска енергийна стратегия, предназначена да намали зависимостта от енергийните доставки от Русия. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в събота за германския вестник Welt am Sonntag.

„Важно е ние в Обединеното кралство да не проповядваме на страни, които са силно зависими от руския внос“, каза Джонсън. Освен това той добави, че това се отнася не само за Германия и Италия, тъй като всички европейски държави са повече или по-малко зависими. „Нуждаем се от обща европейска стратегия, за да се измъкнем от тази зависимост“, подчерта ръководителят на британското правителство, отговаряйки на въпроса дали страните от ЕС трябва да отказват сега да купуват газ и петрол от Русия. „Мисля, че германският канцлер Олаф Шолц е съгласен с това“, каза Джонсън и добави, че „ще има определен график, програма“. "Има и други източници, в Северна Америка, Канада и региона на Персийския залив. Начини за съвместно производство на повече възобновяема енергия", каза премиерът на Обединеното кралство, като призна обаче, че на "гражданите няма да им бъде лесно". „Но във всяка беда се крие възможност“, заключи той.

Във вторник Financial Times съобщи, че Обединеното кралство е започнало спешен преглед на начините за намаляване на зависимостта от руския газ на фона на ситуацията около Украйна. Правителството е обсъдило този въпрос миналата седмица с ръководителите на големи британски енергийни компании като ScottishPower и Centrica, както и с мрежовия оператор National Grid. Делът на руския газ в структурата на потреблението на енергия в Обединеното кралство е само около 5-6%. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР