Джон Кармак предрече появата на всеобщ изкуствен интелект (AGI) до

...
Джон Кармак предрече появата на всеобщ изкуствен интелект (AGI) до
Коментари Харесай

Джон Кармак заяви, че без неговата игра Quake нямаше да можем да достигнем днешното ниво на ИИ

Джон Кармак предсказа появяването на повсеместен изкуствен интелект (AGI) до 2030 година Изявлението бе направено по време на събитие, отдадено на обстоятелството, че към стартъпа за изкуствен интелект на Кармак Keen Technologies се причисли Ричард Сътън, основен теоретичен съветник в Института за машинен разсъдък в Алберта. Освен това именитият разработчик съобщи, че точно неговата игра Quake е съдействала извънредно доста за развиването на изкуствения разсъдък, като е подтикнала търсенето на графични процесори.

Джон Кармак чака, че изкуственият разсъдък ще доближи равнището на AGI след от 6 до 8 години, защото „ не е останало доста за правене “. Според него решаването на този проблем не изисква напълно ново мислене или архитектура.

Стартъпът на Кармак Keen Technologies, съгласно личното му определение, е „ дребен екип “; и до момента са съумели да привлекат единствено 20 млн. $ вложения, което не може да се съпостави със стотиците чиновници и милиардите долари финансиране в отделите за изкуствен интелект на огромните корпорации. Но Кармак и Сътън се надяват да оставят своя отпечатък върху технологията.

Между другото, по време на сесията за въпроси и отговори Джон Кармак разкри, че основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман един път се е опитал да го наеме на работа макар цялостната му липса на какъвто и да е опит в региона на ИИ по това време.

Според The Register от този момент той е навлязъл толкоз надълбоко в тематиката, че към този момент подлага на критика разработчиците на ИИ:

„ Тревожно е, че монолитният темперамент на моделите [използвани в Института за машинен разсъдък в Албърта] може да не отразява някои от механизмите на работа на човешкия мозък като доста по-разпределена полуконсенсусна система за търсене “.

Според него компютърните науки са склонни да чертаят „ стройни кутии “ или да подреждат нещата. Но нашият единствен потвърден модел на действие на съзнанието – човешкият мозък – демонстрира, че интелигентността е по-сложна.

„ От значение е по какъв начин ИИ може да възприема своя опит и да образува своята визия за света, по какъв начин предвижда бъдещите събития и че би трябвало да бъде стимулиран както вътрешно, по този начин и външно “ „ Тези проблеми “, споделя той, „ не могат да бъдат решени от огромните езикови модели, които не регистрират работата на човешките мозъци “.

Да напомним, че при създаването на Wolfenstein 3D, Doom и енджина на Quake гениалният Джон Кармак в действителност употребява куп неконвенционални трикове като превръщане на указателите и излизане отвън границите на обектите, с цел да може в циклите да получи достъп до различен обект, който сигурно следва първия. Този човек преди време на слаб компютър с процесор 486SX, без графични карти (!) сътвори 3D шутър без лагове и с резултат на наличие, който през 1993 година, в ерата на походовата тактика и неналичието на скролване, се трансформира в същинска бомба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР