Създателят на Game of Thrones и други автори съдят създателя на ChatGPT за „кражба“

...
Джон Гришам, Джоди Пиколт и писателят на Game of Thrones
Коментари Харесай

Джон Гришам, Джоди Пиколт и писателят на Game of Thrones Джордж Р. Р. Мартин са сред 17 автори, които са съдили OpenAI, последната от вълната правни действия от страна на писатели, загрижени, че програми с изкуствен интелект използват техните защитени с авторски права произведения без разрешение.

Предложеният колективен иск, заведен късно във вторник от Гилдията на авторите, се присъединява към няколко други от писатели, собственици на изходен код и визуални художници срещу генеративни доставчици на AI. В допълнение към поддържания от Microsoft OpenAI, подобни съдебни дела предстоят срещу Meta Platforms и Stability AI за данните, използвани за обучение на техните AI системи.

Продължавайте да четете

списъка на 3 елемента Създателят на ChatGPT OpenAI е изправен пред разследване от САЩ за клеветнически изходApple тества платформи, за да съперничат на ChatGPT на OpenAIOpenAI пуска бизнес версия на ChatGPT след обратен удар заради поверителносттакрай на списъка

Други автори, замесени в последното съдебно дело, включват писателя на The Lincoln Lawyer Майкъл Конъли и адвокатите-романисти Дейвид Балдачи и Скот Туроу.

OpenAI и други обвиняеми в областта на ИИ заявиха, че използването им на данни за обучение, извлечени от интернет, се квалифицира като честна употреба съгласно закона за авторското право на САЩ.

Говорител на OpenAI каза в сряда, че компанията зачита правата на авторите и „води продуктивни разговори с много творци по света, включително Гилдията на авторите“.

В документите, подадени във федералния съд в Ню Йорк, авторите твърдят „явни и вредни нарушения на регистрираните авторски права на ищците“ и наричат ​​програмата ChatGPT „мащабно търговско предприятие“, което разчита на „систематична кражба в масов мащаб“ .


Костюмът е организиран от Гилдията на авторите и включва също Дейвид Балдачи, Силвия Дей, Джонатан Франзен и Елин Хилдербранд, наред с други.

„Наложително е да спрем тази кражба веднага или ще унищожим нашата невероятна литературна култура, която храни много други творчески индустрии в САЩ“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Гилдията на авторите Мери Разенбергер.

„Страхотните книги обикновено се пишат от онези, които прекарват кариерата си и всъщност живота си, учейки и усъвършенствайки своите занаяти. За да запазят нашата литература, авторите трябва да имат способността да контролират дали и как техните произведения се използват от генериращия AI.“

Искът цитира конкретни търсения в ChatGPT за всеки автор, като например едно за Мартин, което твърди, че програмата е генерирала „нарушаващ, неоторизиран и подробен план за предистория“ на Game of Thrones, която е озаглавена A Dawn of Direwolves и използва „ същите герои от съществуващите книги на Мартин в поредицата Песен за огън и лед.“

Говорител на OpenAI каза в изявлението, че компанията зачита „правата на писателите и авторите и вярва, че те трябва да се възползват от AI технологията“.

„Ние сме оптимисти, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини да работим заедно, за да помогнем на хората да използват нови технологии в екосистема с богато съдържание“, се казва в изявлението.

„Честна употреба“

По-рано този месец шепа автори, включително Майкъл Чабон и Дейвид Хенри Хуанг, съдиха OpenAI в Сан Франциско за „явно нарушение на интелектуалната собственост“.

През август OpenAI поиска от федерален съдия в Калифорния да отхвърли две подобни съдебни дела, едното включващо комика Сара Силвърман и другото от автора Пол Трембли. В съдебна декларация OpenAI заяви, че твърденията „погрешно разбират обхвата на авторското право, като не вземат предвид ограниченията и изключенията (включително честна употреба), които правилно оставят място за иновации като големите езикови модели, които сега са в челните редици на изкуствения интелект“.

Възраженията на авторите срещу AI помогнаха на Amazon.com, най-големият търговец на дребно на книги в страната, да промени политиките си за електронни книги. Онлайн гигантът сега моли авторите, които искат да публикуват чрез програмата Kindle Direct, да уведомят Amazon предварително, че включват материал, генериран от AI.

Amazon също така ограничава авторите до три нови самостоятелно публикувани книги на Kindle Direct на ден, в опит да ограничи разпространението на текстове с изкуствен интелект.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg