Джок Полфрийман има издадени документи за самоличност, но те няма

...
Джок Полфрийман има издадени документи за самоличност, но те няма
Коментари Харесай

Полфрийман има нови документи, но ще ги получиq след като съдът се произнесе

Джок Полфрийман има издадени документи за идентичност, само че те няма да му бъдат дадени от Австралийското посолство до момента в който не приключат правосъдните процедури в България. Това се разбра от прессъобщение на министерството на правораздаването след среща на министър Данаил Кирилов с краткотрайно ръководещия посолството на Австралия в Атина Н. Пр. Джон Филп.

По-късно дипломатът е провел и среща с основния прокурор Сотир Цацаров, на която Цацаров е обяснил за какво е изискал Полфрийман да бъде върнат в пандиза, а процедурата по условното му предварително освобождение да се възобнови, оповестиха от държавното обвиняване.

Малко по-късно министър Кирилов разяснява пред публицисти в Народното събрание, че най-вероятно Полфрийман ще остане в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в " Бусманци " до момента в който се произнесе Върховният касационен съд. Заседанието пред съда мина през вчерашния ден, а срокът за изговаряне е два месеца.

" И за него е по-благоприятно в този миг да не бъде нито със затворническата администрация, нито да бъде пуснат на независимост в България ", съобщи Кирилов. Той акцентира, че институциите " поставят неимоверни старания да убедят сътрудниците в независимостта на българския съд ".

" Вярвам в независимостта на българския съд ", е декларирал през днешния ден Филп пред министъра на правораздаването, оповестиха от министерството. От своя страна Кирилов го уверил, че българският съд ще вземе вярно решение във връзка настояването на прокуратурата за обновяване на делото за условното предварително освобождение на Полфрийман.

Н. Пр. Филп е изразил благодарности на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и съответно през годините във връзка със сигурността и сигурността на австралийския жител, излежаващ присъда у нас.

" Австралийската страна е наясно, че и сега всичко се развива съгласно българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството ", е споделил краткотрайно ръководещият посолството на Австралия в Атина.

От прокуратурата оповестяват, че срещата с Цацаров е била по молба на австралийския посланик, а тематиката на диалога е настояването на основния прокурор Полфрийман да бъде върнат още веднъж в пандиза. Пред Н. Пр. Джон Филп основният прокурор е декларирал, че освобождението на Полфрийман е било постановено от противозаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни учредения за отказ. Защо отказ не е пожелан по време на правосъдното съвещание обаче от прокурора, който се е явил в залата, не оказва се.

Сотир Цацаров е подчертал, че е отпавил настояването до съда, без да се въздейства от обстоятелството, че Полфрийман е непознат жител. Цацаров е припомнил, че австралиецът е наказан за тежко закононарушение срещу личността и е декларирал още веднъж, че липсват безапелационни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказването отнемане от независимост в пандиза в София.

Освен това е декларирал, че Полфрийман не е изплатил даже минимална част от компенсацията, присъдено на потърпевшите. Обезщетението и изплащането на присъдените цивилен искове не са причина за отвод от условно предварително освобождение, показва тричленният правосъден състав на Софийския апелативен съд в претекстовете си. Цацаров е обяснил, че тези условия са повода да откаже трансфер в Австралия на Полфрийман още преди години и към момента няма смяна.

" Отхвърлени бяха всевъзможни подозрения за политическо въздействие в дейностите на държавното обвиняване, като бе категорично очебийно, че те са съгласно законовите пълномощия на прокуратурата, в отбрана на публичния интерес и на правата на потърпевшите ", пишат в известието до медиите от прокуратурата.

Вчера в намерено правосъдно съвещание Върховният касационен съд (ВКС) изслуша настояването на прокуратурата, както и изказванието на отбраната - че то е безпричинно. Самият Джок Полфрийман не присъстваше. Докато магистратите заседаваха, пред постройката на правосъдната палата пратия Вътрешна македонска революционна организация бе провела митинг.

Първоначално съвещанието бе планувано за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес по проблема Върховният касационен съд реши да заседава по-рано.

Миналата седмица въпросът дефинитивно се заплете и поради няколко редом течащи процедури, които провокираха комплициране и оставиха висящи въпросите дали австралийският жител Полфрийман има настояща възбрана за овакантяване на страната, има ли правно съображение да е арестуван в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне от България.

Според бранителя му Калин Ангелов нито една от възбраните за овакантяване на страната към този момент не е годна, а Полфрийман е арестуван нелегално в " Бусманци ". Има и издадена заповед за експулсиране, а австралиецът е декларирал, че непринудено желае да напусне България, откакто му бъдат издадени документи.

С решение на Софийския апелативен съд на 19 септември Полфрийман беше условно предварително освободен от пандиза, откакто излежа съвсем 12 от наложената му присъда от 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

Развитието по този проблем докара до невиждана офанзива към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание и стана мотив за митинги и разделяне в обществото. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР