Джоиу Бартън, Рои Кийн, Марко Матераци, Вини Джоунс. Всички тези

...
Джоиу Бартън, Рои Кийн, Марко Матераци, Вини Джоунс. Всички тези
Коментари Харесай

Дженаро Гатузо – Смело сърце

Джоиу Бартън, Рои Кийн, Марко Матераци, Вини Джоунс. Всички тези имена са на играчи от една кръвна група. Свързва ги това, че са били свирепи против съперниците. Сред тях безусловно справедливо попада и Дженаро Гатузо. Но с тази детайлност, че за разлика от горепосочените, към този момент някогашният състезател е измежду най-обичаните във футбола. Причината – огромната пристрастеност и непримиримия му темперамент. Днес той идва в България, само че в ролята на треньор на същия този „ Милан “, с който стана прочут като състезател.

„ Жаждата за триумф постоянно е била част от моя темперамент – признава в този момент Гатузо. – Това съм го наследил от моя татко и от чичо ми, само че в действителност всички от моето семейство си приличаме. Когато бях футболист, не следвах непознатите препоръки, играех по мои правила. Всеки ден се хранех с едно и също: бял ориз и пилешки гърди. С години пиех единствено вода – не хващах даже чаша вино. Всяка вечер тичах. “

В това искрено изявление за списанието “4 – 4 -2 ”, оповестено преди броени дни, 40-годишният към този момент италианец разкри каква е главната причина за този собствен несравним темперамент, който показва даже и в този момент край тъчлинията. Но преди да влезе в обувките на треньорския поминък, кариерата на Рино (б.а – на италиански ръмжащ) на терена мина основно на „ Сан Сиро “. За „ росонерите “ той игра в продължение на 13 години. Спечели 2 пъти Серия А и 2 пъти Шампионската лига. Вдигна над главата си и две Суперкупи на Европа, стана международен клубен първенец, завоюва Купата на Италия.

Истинският връх обаче пристигна през 2006-а, когато победи като международен първенец с Италия. Намондиала в Германия той бе измежду главните бойци на селекционера Марчело Липи, записвайки 6 мача и общо 552 минути на терена.

„ Заминахме за шампионата с освирквания от всеки, а ни посрещнаха като национални герои – доверява Рино. – Гледах дузпите на финала с Франция от аварийна пейка и когато скочих да се веселя, си разпрах гащетата. Затова съм по слипове на фотосите, на които честваме. “

Но в спорта, както и в живота, не всичко е победи, медали и наслади. Година по-рано същият този темперамент на стоманения Дженаро е кален с най-голямото му отчаяние. Случва се в оня митичен край в Шампионската лига в Истанбул. Тогава, на почивката, „ Милан “ води безапелационно с 3:0 на „ Ливърпул “ и към този момент предвкусва триумфа. Някои даже настояват, че в съблекалнята на италианците се ляло шампионско. И след това се разигра знамение – британският отбор освен стигна до 3:3 и дузпи, само че лиши купата от ръцете на „ миланистите “.

Преди „ Сан Сиро “, кариерата на Гатузо мина поредно през „ Перуджа “, „ Рейнджърс “ и „ Салернитана “. Може би най-любопитен е интервалът му в Глазгоу, където той попада едвам 19-годишен. Там младият Гатузо дели една съблекалня с Пол Гаскойн и Браян Лаудруп. Признава, че в Шотландия за пръв път се усеща експерт. Именно на Острова получава и прякора Смелото сърце, отпратка към кино лентата с Мел Гибсън.

В края на кариерата си играе и за швейцарския „ Сион “, където прави и първи стъпки в треньорския поминък.

Първото му по-сериозно предизвикателство обаче е в Сицилия с „ Палермо “. Там се сблъсква челно с действителността – уволнен е още при започване на сезона след 2 победи, еднакъв и 3 провали. Следва нов урок за свирепия темперамент на Рино – къс престой в Гърция, където води финансово нестабилния ОФИ (Крит). В интернет и до през днешния ден се върти видео от негова паметна конференция, на която удря с пестник по масата, демонстрирайки буйния си манталитет. В последна сметка Гатузо не устоя на неприятната атмосфера в клуба и се завръща в родината си през 2015 година

За да пристигна първият му по-значим триумф – печели промоция за Серия Б със скромния „ Пиза “.

Следващият сезон записва любопитен връх, когато в края на акцията отборът му изпадна с втората най-хубава отбрана в шампионата. Следва завръщане вкъщи, на „ Сан Сиро “, с цел да поеме втория тим и да чака своя късмет. А той пристигна в края на ноември предходната година, когато уволниха Винченцо Монтела. И овакантеният пост е препоръчан точно на Смелото сърце. Три месеца по-късно в Милано към този момент приказват със суперлативи за работата на Гатузо. Тепърва обаче Рино ще би трябвало да печели титли, а този в Лига Европа минава през Разград.

Вече е идвал в България


Българските почитатели към този момент са имали опцията да видят онлайн Дженаро Гатузо в деяние. Легендарният халф е идвал у нас два пъти. Първият е през 2001 година, когато „ Милан “ срещна ЦСКА в шампионата за Купата на УЕФА. За гостите цялостен мач на стадион „ Българска войска “ игра Гатузо, а италианците завоюваха с 1:0 след гол на Филипо Индзаги. По-късно, към този момент в ролята на национал на Италия, полузащитникът се изправи и против България в София. Воденият по това време от Пламен Марков отбор на „ лъвовете “ измъкна 0:0 от международния първенец в евроквалификация.

За него


Той е точният човек за „ Милан “


Дженаро имаше смелостта да стартира от най-ниското равнище, по-късно води дубъла на „ Милан “ и в подобаващия миг застана отпред на първия тим. Той има велико футболно минало от терена, а това е добра насочна точка, съчетана с характера му. Убеден съм, че Дженаро е верният избор на „ Милан “.

Марчело Липи, някогашен селекционер на Италия


Никога не напусна терена с чиста фланелка


На терена той беше моят боец. Нито един път не видях да се откаже или да напусне терена с чиста фланелка, в никакъв случай не го видях да бяга от борба.

За това постоянно му се възхищават. Както и на способността да реализира задачите си, без значение че природата не го е надарила с механически умения. Но никой различен нямаше като неговата непримиримост! А и Дженаро притежаваше нещо извънредно – знаеше по какъв начин да предава този собствен темперамент и на останалите.

Карло Анчелоти, някогашен треньор на „ Милан ”


Той е разтърсващ


Гатузо те раздрусва и прегръща едновремено, той живее за и от футбола. Да упражнявам и играя с него бе доста вълнуващо. А резултатите му като треньор към този момент стартират да се виждат. Сигурен съм, че ще съобщи характера си и на играчите. Интересно ми е да го следя край тъчлинията.

Роналдо, международен първенец с Бразилия


Работата му носи резултати


Рино предава своите хрумвания и убеждения на състезателите за това по какъв начин би трябвало да се играе футбол. Това може да се види и от интензивността на неговите подготвителни сесии въз основата в Миланело. Той се намира в комплицирана обстановка, само че в този момент работата му носи плодове. Има потребност от време, само че е ясно, че ще бъде оценен по резултатите.

Паоло Малдини, легенда на „ Милан “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР