Джо Робинсън, който беше осъден на 7,5 години затвор по

...
Джо Робинсън, който беше осъден на 7,5 години затвор по
Коментари Харесай

Приятелят на българката Мира Яшар е успял да избяга от Турция

Джо Робинсън, който беше наказан на 7,5 години затвор по обвиняване за съпричастност към Отрядите за отбрана на народа (YPG), която е военизираното крило на кюрдската Партия на демократичното единение в Сирия (PYD) скрито се е върнал в родината си Англия. Това заяви турската редакция на Би Би Си, представена от obzornews.bg.

Робинсън, който бе освободен под гаранция, до момента в който течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд даде изявление за Би Би Си.

Робинсън е удостоверил, че е напуснал Турция без знанието на турските управляващи, като изтъкнал, че „ за него обвиняването и присъдата са неприемливи, и че не се счита за отговорен “, оповестява още Би Би Си.

25-годишният Робинсън е някогашен боен от английската войска. Пред Би Би Си той декларира:

„ Сметнах самичък да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше мъчно решение. “

Британският жител Джо Робинсън беше арестуван дружно с приятелката си българката Мира Яшяр през 2017 година в курортния град Дидим, по време на отмора на двойката и майката на Мира. Той бе упрекнат в участие в терористична организация, а Мира – в агитация на въоръжена терористична организация.

Пред съда Робинсън съобщи, че не е взел участие в боевете против ИДИЛ, а е работил като здравен служащ и доброволец.

Робинсън акцентира още, че по време на близо година и половина престой в Турция е срещнал огромни компликации, четири месеца е бил в цялостна изолираност в пандиза, и добавя:

„ В Турция бях наказан за закононарушения, които не бях направил. Нямаше нито едно доказателство, което да удостовери обвиняванията и присъдата. “

Британското външно министерство няма изказване по случая със завръщането на Джо Робинсън
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР