Джо Байдън влиза в историята, като се присъединява към колоната на UAW

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи стачкуващите работници в автомобилите
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи стачкуващите работници в автомобилите в Мичиган по време на посещение на тяхната колона - първо за действащи САЩ президент.

Г-н Байдън каза, че работниците „заслужават“ повишения и други отстъпки, които търсят.

Посещението идва ден преди пристигането на бъдещия му съперник Доналд Тръмп.

Но работници казаха на BBC, че смятат, че конкурентите може да политизират стачката, и ги призоваха „просто да стоят настрана“.

В кратки забележки към протестиращите във вторник президентът демократ каза, че те "заслужават значителното увеличение, от което се нуждаете, и други предимства".

Той добави, че работниците трябва да се справят толкова „невероятно добре“, колкото и компаниите, които ги наемат.

Преди посещението обаче някои работници не изглеждаха толкова ентусиазирани от посещенията.

„Предпочитаме нито един от тях да не се появи“, каза един работник пред BBC. „Ние не искаме да разделяме хората и когато внесете политика в това, това ще предизвика спор.

Докато американски законодатели - и кандидати за президент - често се появяват на стачки, за да изразят солидарност с американските работници, смята се за безпрецедентно действащ президент да прави това.

По-рано през септември UAW обяви стачка, насочена към Ford, General Motors и Stellantis, настоявайки трите големи автомобилни компании за по-добро заплащане и условия.

Белият дом, който беше силно ангажиран в разрешаването на трудов спор с железопътни работници от 2022 г., „не беше част от преговорите“, прессекретарят на Белия дом Карин Джийн -каза Пиер пред репортери във вторник.

Длъжностни лица по-рано отказаха да получат информация дали г-н Байдън подкрепя настоящото предложение на UAW, като г-жа Жан-Пиер настоя, че администрацията ще „го остави на UAW и голямата тройка".

Присъствието на г-н Байдън в Мичиган вместо това има за цел да покаже подкрепа на автомобилните работници, каза г-жа Жан-Пиер.

Президентът вярва, че "мъжете и жените от UAW заслужават справедлив дял от рекордните печалби, които са помогнали да създадат", добави тя.

Защо стачкуват автомобилните работници в САЩ? Могат ли стачкуващите да намалят разликата в компенсациите на изпълнителен директор и работници?

Белият дом обяви посещението на г-н Байдън при работниците на UAW миналата седмица, скоро след като г-н Тръмп обяви, че ще пропусне президентския дебат на републиканците на 27 септември в Калифорния, за да посети Детройт, сърцето на американското автомобилно производство.

В своята социална медийна платформа Truth Social г-н Тръмп каза, че е провокирал президентското посещение.

"Изкривеният Джо Байдън нямаше намерение да посети United Autoworkers, докато не обявих, че ще се насоча към Мичиган, за да бъда с тях [и] да им помогна вън", написа той.

Г-н Байдън беше поканен да посети членовете на UAW от президента на групата Шон Фейн, който понякога е критикувал г-н Тръмп.

В публикацията си в Truth Social г-н Тръмп - който не е поканен от UAW - обеща, че автомобилните работници са "препечени", ако не го одобрят и ако той не спечели изборите .

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР