Джо Байдън продължава да бие антирекорди по популярност. На 20

...
Джо Байдън продължава да бие антирекорди по популярност. На 20
Коментари Харесай

Благодаря ти, че си жив. До какво доведе Байдън американците за половин мандат!?

Джо Байдън продължава да бие антирекорди по известност. На 20 януари се навършват две години от датата на поемането му на президентския пост, половината мандат. Той извърши доста предизборни обещания, само че това не оказва помощ на рейтинга. За междинните резултати от ръководството на Байдън – в материала.

Народна злост

Според социологическите изследвания през януари повече от половината американци не утвърждават представянето на президента. Само 44% дават отговор позитивно.

Преди две години Байдън беше подсилен от 53%. Оттогава рейтингите непрекъснато понижават.

Той завоюва изборите с необятна социално-икономическа стратегия. Екипът му се опита да седне на два стола.

От една страна, взе поради триумфа на популистката платформа на Доналд Тръмп. И по този начин, следвайки неговия девиз „ Да създадем Америка още веднъж велика “, Байдън се разгласи за връщане на производството на артикули в Съединени американски щати. Амбициозният проект „ Купувайте американско “ беше да се похарчат 400 милиарда $ за развиване на локалната промишленост.

От друга страна, Байдън интензивно играеше със слабостите на Тръмп. По-специално, той неотложно се отхвърли от непопулярните хрумвания като построяването на стена на границата с Мексико, даде обещание да усили корпоративния налог от 21 на 28% и да не усилва фискалната тежест за тези, чийто приход е под 400 хиляди $ годишно.

Не беше допустимо да се извърши напълно предизборната стратегия. Президентът трябваше да се оправя с нови проблеми, за които тогава даже не мислеше.

През 2022 година инфлацията в Съединените щати доближи 40-годишен връх от 8,5%. На този декор Байдън прокара през Конгреса законодателство, което ще отпусне 430 милиарда $ за опазване на здравето, зелена сила, битка с негативните климатични промени, както и огромни дотации за електрически коли.

Екологията е един от козовете на Байдън. По време на акцията той даде обещание да върне Съединени американски щати в Парижкото съглашение за климата, което Тръмп изостави.

Но към момента имаше компликации с задгранични сътрудници. Сега Европейски Съюз работи върху отговор на американския закон за инфлацията, който директно визира ползите на европейските автомобилни производители. И това не е единственият външнополитически проблем на Байдън.

Съединени американски щати губят Близкия изток

Белият дом явно не е пресметнал рисковете от антируските наказания. Байдън възнамеряваше да компенсира загубите в доставките на въглеводороди посредством обичайните близкоизточни сътрудници. Саудитска Арабия и ОАЕ обаче не се съгласиха да играят по американските правила. През март арабите не желаеха да разискват с Байдън увеличението на производството на нефт, с цел да овладеят покачването на цените. Няколко месеца по-късно президентът на Съединени американски щати посети Близкия изток, само че персоналното му посещаване също не се увенча с триумф.

Не по-добре стоят нещата и в иранско направление. Вашингтон устно към момента има намерение да съживи нуклеарната договорка с Техеран. Иранците обаче упорстват за унищожаване на глобите, за което Белият дом очевидно не е подготвен.

От Афганистан до Украйна

Следвайки стъпките на някогашния началник Барак Обама, Байдън реши да постави завършек на афганистанската случка. Оттеглянето на американците от централноазиатската страна се възприе двусмислено в света.

Талибаните завзеха властта в Кабул. Това нанесе тежък удар върху репутацията на Вашингтон. И Байдън се възползва от съветската специфична интервенция в Украйна, с цел да измести външнополитическия фокус.

Белият дом даже не крие това. Онзи ден съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан искрено съобщи, че изтеглянето на войските от Афганистан е улеснило оказването на помощ на Украйна.

Подкрепата за режима в Киев, съчетана с антируската изразителност, е добре пристигнала за Байдън. Именно във връзка с борбата с Москва в Конгреса се образува двупартиен консенсус. Показателно е, че на междинните избори, когато всички предвидиха победа на републиканците, демократите резервираха контрола над горната камара - Сената.

Тези триумфи обаче не анулират недоволствата против Байдън, насъбрани от елементарните американци и политически съперници.

Възрастта е спънка

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че популацията на Съединени американски щати е не на последно място загрижено за физическото и психическото здраве на президента.

Причини за неспокойствие има.

Например по време на обичайния великденски банкет напролет на 2022 година на моравата на Белия дом Байдън беше изплашен от аниматор в костюм на зайче. След едно от представленията той " стисна ръка " с празнотата - в този миг в близост нямаше никой.

И това са единствено дребна част от гафовете. Държавният глава наричаше украинците иранци, четеше улики от телесуфльор, падаше от велосипед и на самолетна рампа, обръщаше се към починала конгресменка и един път „ увеличи “ вицето си Камала Харис на поста президент. Подобни „ неуспехи “ породиха доста лафове.

В същото време демократите нямат никой на " аварийна пейка ". Сега Байдън е на 80. Ако въпреки всичко се кандидатира за втори мандат през 2024 година, той ще се отдръпна поста на 86 години. Преди него Тръмп беше най-възрастният глава на Съединени американски щати.

В края на предходната година в американските обществени мрежи горещо се разяснява медицински обзор на президента. Администрацията му толкоз настойчиво отлагаше общоприетата, рутинна процедура, че даже в редиците на демократите имаше оферти за промяна на водача. Освен това републиканците, за разлика от Демократическата партия, към този момент имат политици, които съществено се борят за изборите през 2024 година Например 44-годишният губернатор на Флорида Рон ДеСантис. И в случай че възрастовата разлика сред Байдън и Тръмп не е сериозна (само четири години), тогава актуалният водач може да не оцелее против млад противник.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР