САЩ ще отворят посолства на островите Кук, Ниуе

...
Джо Байдън, президентът на Съединените щати, е готов да обяви
Коментари Харесай

Джо Байдън, президентът на Съединените щати, е готов да обяви откриването на нови посолства на островите Кук и Ниуе като част от офанзива за чар за блокиране на китайски навлиза в Южния Пасифик.

Съобщението за новите дипломатически мисии в неделя дойде, когато Байдън се готви да посрещне лидерите на тихоокеанските острови във Вашингтон, окръг Колумбия, за двудневната среща на върха на форума САЩ-тихоокеански острови.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Макрон посещава Бангладеш, за да „консолидира" индо-тихоокеанския натиск на ФранцияКак изпускането на вода от Фукушима ще се отрази на Тихия океан?Защо световните лидери се надпреварват към тихоокеанските острови ?Дълбоководният добив в Тихия океан дилема за зелена енергия ли е?край на списъка

Очаква се разговорите да се съсредоточат силно върху въздействието на изменението на климата в региона.

Байдън залага на подобряването на отношенията в Тихия океан на фона на нарастващата загриженост на САЩ относно нарастващото военно и икономическо влияние на Китай. Плановете за посолствата бяха потвърдени от двама висши служители на администрацията, които информираха репортерите при условие за анонимност преди официалното съобщение.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън ще използва срещата, за да укрепи „връзките с тихоокеанските острови и да обсъди как се справяме със сложните глобални предизвикателства, като справяне с екзистенциалната заплаха от изменението на климата, напредък на икономическия растеж и насърчаване на устойчивото развитие”.

Планира се лидерите да бъдат почетени в неделя на футболен мач на Baltimore Ravens и да посетят катер на бреговата охрана в пристанището на Балтимор за брифинг от командира на бреговата охрана на САЩ относно борбата с незаконния риболов и други морски въпроси.

Лидерите на тихоокеанските острови бяха критични към богатите страни, че не правят достатъчно, за да контролират изменението на климата, въпреки че са отговорни за голяма част от проблема, и че печелят от заеми, предоставени на уязвими нации за смекчаване на последиците.

На миналогодишната среща на върха Белият дом разкри своята тихоокеанска стратегия, очертание на своя план за подпомагане на лидерите в региона по неотложни въпроси като изменението на климата, морската сигурност и защитата на региона от свръхулов. В него се обещава, че САЩ ще добавят 810 милиона долара нова помощ за тихоокеанските островни нации през следващото десетилетие, включително 130 милиона долара за усилията за спиране на въздействието на изменението на климата.


Мег Кийн, директор на програмите за тихоокеанските острови в австралийския институт Lowy, каза, че докато САЩ са отворили нови посолства и офиси на USAID в региона след срещата на върха миналата година, Конгресът все още не е одобрил средствата.

Тя добави, че тихоокеанските островни страни „приветстват повторното ангажиране на САЩ с региона, но не искат геополитическите борби да доведат до ескалация на милитаризацията“.

Форумът на тихоокеанските острови включва Австралия, Островите Кук, Микронезия, Фиджи, Френска Полинезия, Кирибати, Науру, Нова Каледония, Нова Зеландия, Ниуе, Палау, Папуа Нова Гвинея, Република Маршалови острови, Самоа, Соломоновите острови, Тонга , Тувалу и Вануату.

Белият дом каза, че повечето членове на 18-членния форум изпращат свой висш избран служител или външен министър на срещата.

Но администрацията беше „много разочарована“, че министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре, който беше в Ню Йорк миналата седмица за Общото събрание на ООН, избра да не остане за срещата на върха в Белия дом, според служител.< /p>

Миналата година Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност с Китай.

Премиерът Мелтек Сато Килман Ливтувану от Вануату също се очаква да пропусне срещата на върха. Той бе избран от законодателите по-рано този месец да замени Ишмаел Калсакау, който загуби вот на недоверие в парламента за действия, включително подписване на пакт за сигурност със съюзника на САЩ Австралия.

САЩ все още преговарят за откриване на посолство във Вануату, но не са увеличили значително ангажимента си с нацията, която счита Китай за най-големия външен кредитор. Миналия месец Китай изпрати полицейски експерти във Вануату и подписа полицейско споразумение.

Усилията на САЩ за задълбочаване на ангажимента с тихоокеанските острови тази година също включват откриване на посолства на Соломоновите острови и Тонга и подновяване на споразумения с Палау и Микронезия, които им дават изключителен военен достъп до стратегически части на Тихия океан.

САЩ все още не са подновили подобно споразумение с Маршаловите острови, които искат повече пари, за да се справят с наследството от широкомащабните американски ядрени опити през 40-те и 50-те години на миналия век.

Служител на администрацията на Байдън каза, че е уверен в сключването на сделка с Маршаловите острови.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg