Джо Байдън не спести усилия, за да преодолее полемиката с

...
Джо Байдън не спести усилия, за да преодолее полемиката с
Коментари Харесай

В Рим Байдън не спести усилия, за да преодолее разрива с Макрон

Джо Байдън не спести старания, с цел да преодолее полемиката с Еманюел Макрон, отбелязва Франс прес във връзка състоялата се среща сред двамата водачи през вчерашния ден в Рим.

Байдън и Макрон се срещнаха във вила " Бонапарт " - посолството на Франция във Ватикана, в сърцето на Рим, в навечерието на срещата на върха на Г-20 в италианската столица. По време на двустранната среща Байдън умножи изказванията за благосклонности към Франция, до момента в който Макрон съобщи, че в дипломацията, както и в любовта, изказванията са хубаво нещо, само че доказателствата са нещо по-добро.

Байдън се ръкува на няколко пъти с Макрон, усмихваше се към него, уверяваше го какви топли усеща изпитва към Франция, която, по думите му, е " най-старият съдружник на Съединени американски щати, оказал помощ им за тяхната самостоятелност ". Американският президент даже напомни за френските си корени. " Някои от нашите френски предшественици са пристигнали, както ми споделиха, с Лафайет ", описа Джоузеф Робинет Байдън, както е цялостното му име.

Първо двамата водачи имаха среща на четири очи, след това към тях се причислиха делегациите им. Срещите продължиха общо близо час и половина.

След това Макрон съобщи пред публицистите, че се интересува към този момент от съответни начинания с американците. " Доверието е като любовта, изказванията са нещо положително, само че доказателствата са нещо още по-добро ", сподели той.

Байдън призна пък: " Онова, което ние направихме, беше тромаво, не беше направено с доста грациозност ", визирайки дипломатическата рецесия, разразила се по-рано през годината сред двете страни и обвързвана с тристранния пакт в региона на сигурността сред Съединени американски щати, Англия и Обединеното кралство. Сключеният през септември пакт планува Австралия да купи американски подводници, заради което тя се отхвърли от към този момент контрактувана договорка за придобиване на френски подводници. Съединени американски щати обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съдружник ще бъде въоръжен с нуклеарни подводници от по-високо качество, ще разреши на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в района, добавя Асошиейтед прес. Франция загуби от анулирания контракт над 60 милиарда $.

 Снимка: БТА/АП

Байдън през днешния ден увери Макрон, че е имал възприятието, че Франция е била осведомена авансово, че договорът за подводниците с Австралия няма да се реализира. " Пред Бог ви убеждавам, че не знаех, че вие не сте били осведомени ", съобщи той пред Макрон, съобщи Франс прес. От своя страна френският президент разясни, че двамата са изяснили това, което е трябвало да бъде изяснено по отношение на тристранния алианс. " Сега би трябвало да се гледа бъдещето ", добави той, като показва по-умерени жестове и звук, в сравнение с тези на президента на Съединени американски щати.

За Макрон бъдещето това са съответни дейности, които бяха изброени в взаимна декларация след двустранната среща на върха. Двете страни ще се ангажират в двустранно патньорство за чиста сила до края на годината, се споделя в декларацията.

Съединени американски щати и Франция желаят за засилят съдействието си и по галактическите въпроси и това ще бъде разисквано и по време на идната аудиенция на американската вицепрезидентка Камала Харис в Париж, се споделя още в текста, добавя Ройтерс.

В общото изказване се показва и, че Съединени американски щати признават значимостта на една по-силна и по-оперативна европейска защита. По този въпрос Франция от години търси нагледно казано благословията на Съединени американски щати, отбелязва Франс прес.

Двамата президенти ще стартират и стратегически разговор в региона на военната търговия, по-специално по отношение на разрешителните за експорт.

Вашингтон сподели също, че е заел спомагателни запаси в Сахел, с цел да поддържа напъните за битка с тероризма, водени от Франция и от други европейски страни там - нещо, което още веднъж бе поискала Франция.

Двете страни се ангажират и да работят взаимно, с цел да се оправят с коронавирусната пандемия, се показва още в изказването, добавя ТАСС.

Съединени американски щати дават обещание на Франция да водят тесни съвещания по тяхната лична тактиката в Индо-Тихоокеанския район и приветстват тактиката на Европейски Съюз за него, се добавя в текста. Двете страни се афишират и за подсилване на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР