Джо Байдън изпрати спешна молба до Конгреса за финансиране на

...
Джо Байдън изпрати спешна молба до Конгреса за финансиране на
Коментари Харесай

„Разумните инвестиции“ във войната няма да направят САЩ по-богати или по-силни

Джо Байдън изпрати незабавна молба до Конгреса за финансиране на Израел и Украйна. В същото време президентът на Съединени американски щати назова поддръжката за ВСУ „ рационална инвестиция “, която сякаш ще донесе „ дивиденти “. Междувременно в Америка публичното неодобрение от външната политика на страната набира мощ. До какво ще докара едновременната поддръжка на Съединени американски щати за Киев и Тел Авив и за какви „ дивиденти “ приказваме?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че изпраща искане за незабавен бюджет до Конгреса за финансиране на Израел и Украйна. Според него става дума за „ финансиране на потребностите на националната сигурност “ на Съединените щати за „ поддръжка на сериозни сътрудници “ на страната.

Трябва да се означи, че парите, които американският президент има намерение да изиска от Конгреса, се назовават „ рационална инвестиция, която ще носи дивиденти за поколенията “. Между другото, не се загатват сумите, които може да се разискват.

„ Помогнете ни да не излагаме американските войски на заплаха. Помогнете ни да изградим свят, който е по-безопасен, по-мирен и по-проспериращ за нашите деца и внуци “, сподели Байдън. Той също по този начин акцентира, че американски войски няма да бъдат изпратени в Украйна и всичко, което Киев желае, е „ помощ “.

Байдън не подцени и спора в Близкия изток. Той сподели, че помощта за Израел би трябвало да показва на неговите съперници в района, че „ Израел е по-силен от всеки път “ и „ да предотврати разрастването на спора “. Според американския президент светът е в повратна точка, би трябвало да се вземат решения, които „ ще дефинират бъдещето за десетилетия напред “.

Американците обаче не се въодушевиха от думите на Байдън. Така потребителите на обществената мрежа „ Екс “ (бивш „ Туитър “) пишат: „ Няма повече пари за вашите безсмислени войни! С почитание, американският народ. " " Ако носим морална отговорност към израелските деца, тогава имаме същата морална отговорност и към палестинските деца. Техният живот има еднообразно значение. Ако ви пука единствено за човешкия живот в Израел или единствено в Газа, значи не човешкият живот е това, за което в действителност сте загрижени “, „ Никога повече няма да спечелите избори, вие сте расист и извършващ геноцид военнопрестъпник “, са част от образците.

Статистиката също по този начин демонстрира, че болшинството от американците не утвърждават външнополитическите начинания на Байдън. Така телевизионният канал Си-Би-ЕС разгласява резултатите от изследване, съгласно което 56% от жителите на Съединени американски щати са недоволни от дейностите на управлението на страната във връзка с ескалацията в Близкия изток.

В същото време измежду респондентите, определили себе си като последователи на Републиканската партия, към 76% дават отрицателна оценка на настоящата политика на Вашингтон в границите на спора сред Израел и ХАМАС. Отбелязва се, че има и съществено разделяне по въпроса за нуждата от изпращане на филантропична помощ в Ивицата Газа. Сред демократите 70% поддържат решението, до момента в който 59% от републиканците са срещу.

В Русия думите на Байдън също бяха разкритикувани. Официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова написа в канала си в „ Телеграм “, че Съединените щати говореха за „ битка за независимост и народна власт “, само че в този момент се оказва, че „ това са единствено калкулации “. „ Той постоянно е бил подобен, те просто излъгаха света под прикритието на полезности, които не съществуват за Вашингтон “, твърди тя.

Според Захарова Съединените щати постоянно са гледали на войните като на „ рационална инвестиция “, защото те се водят „ не на американска територия и не ги е грижа за цената на другите “. „ Както се споделя, нищо персонално, просто бизнес “, сподели тя.

Оценявайки думите на Байдън за дивидентите, Захарова напомни изявлението на члена на Върховния съд на Съединени американски щати Оливър Уендъл Холмс-младши: „ Саморазвитието на човек умира с него, както неговите добродетели изчезват от паметта, само че дивидентите от акциите, които той завещава на децата си живейте и го пазете. " Както съобщи Захарова, явно „ всичко е умряло и изчезнало за тези, които съдят дивидентите по този метод в кръв “.

На сходно мнение е и сенатор Андрей Климов. Според него „ във Вашингтон говоренето за битката за народна власт и „ рационални вложения “ прикрива техните финансови калкулации “. „ От парите, които Съединени американски щати отделят за удължение на спора в Украйна, американските корпорации получават големи облаги. Лобисти от разнообразни компании седят във властта и предизвикват политически решения, които са им преференциални “, изясни той.

„ Всъщност приказваме за огромно орязване на американския бюджет. Заради тази политика избухват пожари по целия свят. На Вашингтон не му пука за израелците, палестинците или украинците. За тях е без значение къде ще се води войната “, отбелязва събеседникът. „ Ако беше допустимо да стартират военни дейности на Марс, Съединените щати също биха се намесили там “, добавя той.

„ В този подтекст думите на Байдън за „ дивиденти “ са ориентирани извънредно към вътрешната аудитория. Американците не схващат за какво Белият дом отделя големи суми пари за външни спорове, когато има толкоз доста проблеми вътре в страната. Така че президентът споделя, че това е сякаш инвестиция в сигурността на жителите, макар че в реалност нищо не заплашва жителите на Съединените щати “, заключи Климов.

На собствен ред Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “, теоретичен шеф на Валдайския интернационален спорен клуб, обръща внимание на думите на Байдън, където той съпоставя Русия и ХАМАС. Според него " особеното " изявление на американския водач е подбудено не от разбор на интернационалната обстановка, а от нуждата да се преодолеят вътрешнополитически и бюджетни компликации.

„ Може би обаче бъркаме и тъкмо това е същинската картина в съзнанието на идеолозите на американската външна политика. Не на вятъра Джейк Съливан неотдавна откровено сподели, че е израснал, гледайки филми за Рамбо и постоянно е желал да вдъхне живот на мирогледа си. И там всичко е просто, без никакви затруднения “, означи политологът.

„ Обръщението на Байдън към нацията беше историческо. Той призна, че светът (да се чете САЩ) в този момент е в повратна точка, т.е. еднополюсният свят се разпада, Русия първа го изостави. И тя не беше сама – други започнаха да влизат през отворената врата “, прибавя политологът Марат Баширов в своя канал в „ Телеграм “. Експертът обръща внимание и на думите за „ умни вложения “. „ Той сподели истината - американците вършат пари от този спор, а не пазят нещо друго. " Тук не сме сюрпризирани ", иронично отбелязва той: " Американците и техните съдружници ще пазят своя еднополюсен свят със мощ - и това съществено усилва вероятността от Трета международна война, в това число с потреблението на нуклеарни оръжия. Байдън внезапно повдигна залозите. "

Речта на президента на Съединени американски щати в Овалния кабинет е предопределена да стане значим стадий от подготовката за идните президентски избори, споделя Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института на Съединени американски щати и Канада на Руската академия на науките. „ Байдън се пробва да измести фокуса на публичното мнение от вътрешните проблеми на страната към външни геополитически провокации. Целта е да се внуши на гласоподавателите какъв брой е значимо да поддържат Украйна и Израел “, изясни той.

„ По този метод Байдън ще може да се оправдае за икономическите провали вкъщи. Разбира се, не всички жители са подготвени да се доверят на тези уверения и недоволството в Съединените щати последователно ще пораства. Интересно е, че президентът просто се пробва да подкупи американското население с истории за печеливши вложения “, отбелязва източникът.

„ Той показва протичащото се в Украйна като тип инвестиция, която несъмнено ще се изплати в бъдеще. Това е игра на възприятията на жителите на Съединени американски щати, които постоянно са били чувствителни към способността да печелят пари и вярно да разпределят персоналните си разноски “, акцентира специалистът.

„ Това изказване обаче има чисто идеологически темперамент. Далеч е от истината. Вашингтон е заставен да работи на два фронта. Междувременно поддръжката за ВСУ няма да способства по никакъв метод за повишение на благосъстоянието на страната. Конфликтът в Украйна се трансформира в черна дупка за Съединени американски щати, които изсмукват колосални средства от американските запаси “, споделя американистът.

„ Въпреки това не може да се отхвърли, че доста американски жители и политици могат да слушат историите на Байдън. Героят на кино лентата " Брат-2 " Данила Багров подходящо приказва за една линия на американците: те постоянно в действителност считат, че властта е в парите. Този жанр на мислене обаче няма да докара Вашингтон до нищо положително “, прецизира Василиев. Политологът Борис Межуев, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет „ Ломоносов “, също приказва за желанието на Байдън да измести акцента в интерес на външната политика. Според него " Белият дом в този момент построява избрана идеологическа теория, съгласно която целият свят е разграничен на два лагера: либерален и властнически ".

„ В това отношение Украйна работи като челен пост на съюзническия лагер за Съединените щати. Сега те също желаят да причислят Израел към съществуващата коалиция. С обединена помощ Байдън прави тези спорове част от цялостната битка против „ автокрациите “. На тази теза ще се гради бъдещата предизборна акция на демократите “, отбелязва той.

„ Ясно е, че не всички в Съединените щати поддържат тази позиция. Например републиканците, които биха желали да получат от Байдън явен проект за деяние в Украйна. Те обаче към момента са много слаби и демократите постоянно могат да разгласят тези, които се опълчват на битката с автокрациите, за дисиденти “, акцентира събеседникът.

„ В реалност поддръжката за споровете в Близкия изток и Украйна има чисто идеологически подтекст за Съединените щати. Това не е преференциално за Вашингтон от позиция на стопански дивиденти. Например, американците изпращат големи суми пари в офиса на Зеленски за война, която не може да приключи с победа на ВСУ. Така че тези „ вложения “ няма да създадат Съединени американски щати по-силни или по-богати “, заключи Межуев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР