Джо Байдън и Владимир Путин се опитаха да охладят напрежението

...
Джо Байдън и Владимир Путин се опитаха да охладят напрежението
Коментари Харесай

Байдън заплаши Путин с опустошителни последици, ако...

Джо Байдън и Владимир Путин се пробваха да охладят напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Русия на първата им среща в Женева в сряда (16 юни). Президентът на Съединени американски щати даже съобщи, че неговият сътрудник от Кремъл не желае нова Студена война.

Двамата водачи излязоха внимателно положителни след няколкочасови диалози. Путин сподели, че диалогът му с американската делегация е бил „ конструктивен”. Макар да няма мотиви за фойерверки след историческата среща, разговорът сред двете велики сили е стъпка в вярната посока. Какви бяха тематиките, които разискаха Вашингтон и Москва? AFP обобщава в собствен материал.

Американският президент, който приключваше изтощителното дипломатическо турне в Европа, съобщи, че той и Путин са проучили взаимната работа в области, в които двете страни имат припокриващи се ползи, в това число Арктика, Иран и Сирия. Байдън сподели на конференция, че двете най-големи нуклеарни сили „ споделят неповторима отговорност” на международната сцена. Въпреки това, Байдън изрично предизвести Кремъл против всевъзможни хакерски атаки против 16 ясно избрани области на сериозната инфраструктура на Съединени американски щати. Нарушенията, предизвести Байдън, ще доведат до реакция от страна на Вашингтон.

Предложението за по-разумни американо-руски връзки - в случай че не безусловно и по-приятелски - способства доста за това, което Путин търси: нараснало ценене на международната сцена. Позоваването на Байдън за Съединени американски щати и Русия като „ две велики сили “ сигурно ще угоди на водача на Кремъл, който ръководи страната си в продължение на две десетилетия, вбесявайки Запада с нашествието в Украйна и Грузия и постоянно жестокото смазване на политическото противоречие във федерацията.

За разлика от 2018 година, когато предшественикът на Байдън Доналд Тръмп се срещна с Путин в Хелзинки, в края на тази среща нямаше взаимна конференция. Американската страна явно искаше да избегне концепцията Байдън да споделя такава платформа с съветския президент. В изявление преди срещата за NBC News Путин се присмя на изказванията, че има нещо общо с хакерските атаки или съвсем съдбовното отравяне на един от последните му останали вътрешни съперници, Алексей Навални .

Заради Навални американският президент Байдън насочи открита опасност към режима в Кремъл. Джо Байдън предизвести Владимир Путин, че ще има „ опустошителни “ последствия за Русия, в случай че опозиционният деятел Алексей Навални почине в пандиза, напомня „ Файненшъл Таймс”. Путин похвали моралните качества на Байдън и дефинира метода му като прагматичен и добре уравновесен, само че съобщи, че е „ мъчно да се каже “ дали връзките ще се подобрят вследствие на срещата в Женева. Двамата президенти се споразумяха да стартират двустранни договаряния за попречване на хакерски атаки, да рестартират диалозите за надзор на оръжията, да възстановят своите посланици в съответните им посолства и да проучат евентуална замяна на пандизчии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР