Джо Байдън и Анджей Дуда/Снимка: БТААмериканският президент Джо Байдън потвърди

...
Джо Байдън и Анджей Дуда/Снимка: БТААмериканският президент Джо Байдън потвърди
Коментари Харесай

Байдън пред Дуда: САЩ се нуждаят от Полша и НАТО толкова, колкото НАТО се нуждае от САЩ

Джо Байдън и Анджей Дуда/Снимка: Българска телеграфна агенция
Американският президент Джо Байдън удостовери през днешния ден решимостта на Съединени американски щати да оказват помощ за европейската сигурност при започване на срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда. Тя е част от поредност съвещания със съдружници за подготвянето за още по-усложнен стадий на съветската инвазия в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Трябва да имаме сигурност в Европа “, сподели Байдън в президентския замък във Варшава. „ Това е толкоз основополагащо, толкоз просто, толкоз значимо “, акцентира американският президент.

Байдън дефинира НАТО като „ евентуално най-значимия съюз в историята “ и сподели, че той е „ по-силен от всеки път “, без значение от очакванията на съветския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне поради войната в Украйна.

Припомняме, че Байдън дойде през вчерашния ден във Варшава, откакто направи необявено посещаване в Киев. Дуда похвали пътуването на американския президент като „ вълнуващо “ и сподели, че то е „ повишило бойния дух на бранителите на Украйна “.

Дуда уточни, че визитата е била „ знак, че свободният свят и неговият максимален водач, президентът на Съединени американски щати, ги поддържат “.

По-късно през днешния ден се чака Байдън да произнесе тирада за войната, а на следващия ден той възнамерява да се срещне с Дуда и други водачи от Букурещката деветка – група членки на НАТО от източния му фланг (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония).

Тъй като краят на войната не се обрисува, първата годишнина от началото на съветската инвазия е сериозен миг за Байдън, в който да се опита да укрепи европейското единение и да повтори, че нахлуването, подредено от Путин, е било фронтална офанзива против международния ред след Втората международна война. Белият дом се надява, че президентските визити в Киев и Варшава ще спомогнат за подсилване на американската и международната решителност, показва АП.

Миналото лято администрацията на Байдън разгласи, че открива непрекъснат американски гарнизон в Полша, създавайки трайна американска опора в източния фланг на НАТО.

„ Истината е, че Съединени американски щати се нуждаят от Полша и НАТО тъкмо толкоз, колкото НАТО се нуждае от Съединени американски щати “, сподели Байдън на своя хазаин Дуда.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР