Джо Байдън, 46-ият президент на САЩ встъпва днес в длъжност.

...
Джо Байдън, 46-ият президент на САЩ встъпва днес в длъжност.
Коментари Харесай

Войници, огради, блокади: Джо Байдън полага клетва днес

Джо Байдън, 46-ият президент на Съединени американски щати встъпва през днешния ден в служба. Над 25 000 бойци от Националната армия охраняват церемонията, на която няма да участва Доналд Тръмп. Каква е планувано за през днешния ден?

Встъпването в служба на новия американски президент постоянно до момента се е превръщало в празник на демокрацията за цялата страна. Този път празненствата ще са скромни – освен поради пандемията, само че и поради опасения от вероятно повтаряне на грозните подиуми от 6 януари, когато последователи на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия.

Първата тирада след клетвата

Джо Байдън ще постави клетва на стълбите на Капитолия във Вашингтон в 12 часа локално време (18 часа централноевропейско време).

С интерес се чака по-късно неговата първа тирада като президент, в която Байдън ще изложи вижданията си за започващия му през днешния ден мандат.

Друга специфичност през тази година е, че досегашният президент Доналд Тръмп няма да взе участие в тържествената гала. С това той прекъсва една дълголетна традиция. Обикновено денят на президентската клетва стартира с църковна работа, а след това следва пиянство на чай, взаимно с досегашната президентска двойка. Тази среща също отпада през тази година. Тръмп напуща Вашингтон през днешния ден преди обяд.

Извънредни ограничения за сигурност

Мерките за сигурност през тази година са извънредно строги. До 25 000 бойци от Националната армия и от силите за сигурност охраняват церемонията във Вашингтон. Центърът на града е изцяло блокиран, 13 спирки на метрото са затворени, а улиците са заградени с бетонни блокове и военни коли. Висока ограда препречва пътя на пешеходците към Капитолия. Засилени са инспекциите в другите огромни американски градове, както и по летищата.

От някои войнствено настроени последователи на Тръмп произтича „ забележителен терористичен капацитет ", споделя специалистът по проблемите на тероризма Петер Нойман. Той счита, че този капацитет ще остане неизменен и през идващите няколко години и твърди, че американските федерални управляващи са зле готови за отговор на тази заплаха. При инспекцията на военнослужещите, мобилизирани за днешната гала, са били открити и 13 съмнителни лица, които са отстранени.

Звезди на шоу-бизнеса и известни имена

Макар всеобщите празненства през тази година да са лимитирани, в това число и заради пандемията, президентското празненство под мотото „ America United " (Обединена Америка) въпреки всичко няма да мине без огромни имена и звезди на шоу-бизнеса. Лейди Гага ще изпее американския народен химн, а телевизионната церемония, ръководена от артиста Том Ханкс ще отрази единството и многообразието на американската нация. Ще вземат участие и звезди като Дженифър Лопес, Деми Ловато, Джон Бон Джоуви и Джъстин Тимбърлейк.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР