Джими Картър отбелязва една година в хоспис - период, в

...
Джими Картър отбелязва една година в хоспис - период, в
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Джими Картър отбелязва година в хоспис

Джими Картър отбелязва една година в приют - интервал, в който някогашният президент на Съединени американски щати не се поддаде на прогнозите, отпразнува 99-ия си рожден ден и оплака гибелта на 77-годишната си брачна половинка Розалин.


" Една година, откакто стартира да получава хосписни услуги, президентът Картър продължава да е вкъщи със фамилията си ", се споделя в изказване на Центъра " Картър " до американските медии, в което се отбелязва годишнината от решението му да откаже по-нататъшно болнично лекуване поради разнообразни здравословни проблеми и да доживее дните си вкъщи в Плейнс, Джорджия.

" Благодарни сме за многочислените прояви на обич, които получи, и за продължаващото почитание към персоналния им живот през този интервал. Радваме се, че миналогодишното му решение да постъпи в приют провокира толкоз доста фамилни полемики в цялата страна по една значима тематика ", съобщи фамилията, представено от неговата фондация с нестопанска цел, съобщи Агенция Франс Прес.

Картър, Нобелов лауреат за мир, бранител на благотворителни дела и някогашен фермер на фъстъци, е най-дълго живелият президент в историята на Съединени американски щати. Бракът на семейство Картър е по-дълъг от този на всеки различен президент, като засенчва 73-годишния брак на Джордж Буш и брачната половинка му Барбара.

След като към този момент е преборил рак на мозъка през 90-те години и е страдал от други болести, които са претендирали хоспитализация, се смяташе, че Картър е в края на дните си през февруари 2023 година, когато Центърът " Картър " разгласи, че президентът ще прекара " оставащото му време " в приют, вкъщи със фамилията.

Но Картър е твърдоглав. Последната му обществена изява е през ноември 2023 година на погребението на Розалин Картър. Бившата първа дама умря на 96-годишна възраст, единствено няколко дни откакто постъпи в приют.

" Когато за първи път влезе там, мислехме, че му остават броени дни. Това споделяха лекарите, само че Бог към момента не беше завършил с него ", сподели внукът му Джейсън Картър.

Картър изкара един мандат като президент, откакто беше определен през 1976 година около войната във Виетнам и абсурда " Уотъргейт ". Президентството му включва триумфи като мирните съглашения от Кемп Дейвид, само че и несъгласия като заложническата рецесия в Иран.

След пенсионирането си той посвещава времето си на филантропични действия и основава Центъра " Картър ", който предизвиква правата на индивида и разрешаването на спорове. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР