Джими Картър, който вече е най-дълго живелият в историята президент

...
Джими Картър, който вече е най-дълго живелият в историята президент
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Джими Картър празнува 98-ия си рожден ден

Джими Картър, който към този момент е най-дълго живелият в историята президент на Съединени американски щати, чества 98-ия си рожден ден със фамилията и приятелите си в Плейнс, дребното градче в Джорджия. Той и брачната половинка му, 95-годишната Розалин, са родени в годините сред Първата международна война и Голямата меланхолия, заяви Асошиейтед прес.

Последният значим миг за 39-ия президент идва в миг, когато Центърът " Картър ", който съпрузите Картър основават дружно след един мандат в Белия дом, отбелязва 40 години от активността си в насърчаването на демокрацията и разрешаването на спорове, наблюдението на избори и подобряването на публичното здраве в развиващия се свят.

Джеймс Ърл Картър-младши печели президентските избори през 1976 година, откакто стартира акцията като малко прочут губернатор на Джорджия с един мандат. Изненадващото му показване на изборите в Айова утвърждава дребния щат в Средния Запад като епицентър на президентската политика. Картър побеждава президента Джералд Форд на общите избори, основно с помощта на това, че съумява да се наложи в Юга, преди родният му район да се преориентира към републиканците.

Възпитаник на Военноморската академия и офицер от военноморския флот, Картър печели в немалка степен с помощта на обещанието си в никакъв случай да не лъже електората, изтощен от войната във Виетнам и абсурда " Уотъргейт ", довел до оставката на Ричард Никсън от президентския пост през 1974 година Четири години по-късно, некадърен да овладее инфлацията и да смекчи гнева на гласоподавателите поради американските заложници, държани в Иран, Картър губи 44 щата от Роналд Рейгън. През 1981 година той се завръща вкъщи в Джорджия на 56-годишна възраст.

Самият Картър в огромна степен се е отдръпнал от политиката. Години наред след провалянето му през 1980 година демократите го избягваха. През последните изборни цикли той се радва на връщане на вниманието към него, като през 2020 година го посещават няколко претенденти за президентския пост от Демократическата партия, а през 2021 година - президентът Джо Байдън, който през 1976 година е първият американски сенатор, подкрепил президентската кандидатура на Картър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР