Джими Доналдсън е един от най-популярните създатели на съдържание в

...
Джими Доналдсън е един от най-популярните създатели на съдържание в
Коментари Харесай

Ютубърът MrBeast построи 100 кладенеца в Африка. Но защо каузата му се оказа проблем?

Джими Доналдсън е един от най-популярните основатели на наличие в света. Повечето хора го разпознават с потребителския му псевдоним в YouTube - MrBeast, където профилът му има близо 209 млн. клиенти. Базата му от почитатели е голяма, а той е прочут най-вече със основаването на някои от най-гледаните и странни видеоклипове в платформата. Последният му клип обаче провокира редица разногласия и терзания.

В него MrBeast пътува до Африка, с цел да се заеме с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправен континентът - достъпа до чиста питейна вода. Американецът показва пред феновете си по какъв начин е построил 100 кладенеца в цяла Африка - в действителност тъкмо такова е и заглавието на 10-минутното му видео, което към този момент е събрало към 87 млн. гледания

В него той демонстрира по какъв начин подарява на учебни заведения в Кения разнообразни материали като нови мебели, футболни топки, компютри, бели дъски и проектори; построява мост над река, с цел да свърже безвредно едно село с локалните учебни заведения и болница; и подарява колела на село в Зимбабве, с цел да помогне на децата там да стигнат до учебно заведение.

На пръв взор благотворителната му постъпка обаче провокира вълна от разногласия и рецензии от разнообразни среди.

Оказва се, че някои от цифрите и изказванията във видеото са много пресилени. MrBeast твърди, че 100-те кладенеца могат да обслужват близо 500 хиляди души - само че немското издание " Шпигел " показва, че действителният брой евентуално е доста по-малък.

Негови публицисти отиват на място в Кения, с цел да ревизират случая, и откриват, че кладенци в действителност са били пробити. Въпреки казаното във видеото обаче, доста от тях към момента не работят, защото не са построени изцяло.

Съоръженията също по този начин не са построени персонално от MrBeast - той е направил това благодарение на локални организации, измежду които Hope Water Africa и United Mission for Relief, които се занимават професионално с казуса за достъпа до вода в Африка отдавна. Ютубърът действително е този, който дава парите в тази ситуация, само че в последна сметка точно той се демонстрира на напред във времето във видеото.

Някои критици означават, че въпреки броят от 100 кладенци да е доста огромен, той също по този начин не може да реши казуса с водната рецесия на континента, който в размери е три пъти по-голям от Европа.

MrBeast даже беше упрекнат в това, че си прави евтина реклама с плана в Африка. Основателката на FACE Africa - организация, която от години работи за възстановяване на казуса с водната инфраструктура и канализацията на континента, споделя разочарованието си пред CNN.

" Занимавам се с това от 15 години, само че се борим да продължим работата, тъй като финансирането, информираността и застъпничеството изискват работа. И внезапно за една нощ се появява този човек, който по случайност е бял мъж с голяма платформа, и внезапно получава цялото внимание. Това е малко разочароващо, само че също по този начин демонстрира какъв тъкмо е светът ", показва Саран Каба Джоунс.

Тя споделя, че въпросът не е в тоа дали ще бъдат издигнати кладенци, а дали те ще действат след три, четири или пет години.

Почитателите на MrBeast обаче намират постъпката му за доблестна, като хвалят напъните му да увеличи осведомеността и да активизира големия си брой почитатели да допринесат за една почтена идея. Те настояват, че всяко изпитание за облекчение на водната рецесия е стъпка в вярната посока.

В последна сметка въпросът дали 100-те кладенеца на MrBeast в Африка са благотворителен триумф, който взема решение казуса, или е просто театър за видеоклип, остава предмет на натоварен обществен спор.

Той засегна и политическата конюнктура в Кения. Откакто президентът Уилям Руто пое ръководството на страната предходната година, съвсем всички налози и такси са били доста увеличени. Но съвсем нищо от държавните доходи не доближава до локално равнище, изключително в селските региони.

MrBeast несъмнено е най-популярният ютубър сега, като съгласно данни на " Forbes " видеоклиповете му носят 50 млн. $ годишно посредством рекламни и спонсорски покупко-продажби. Той е разгласен и за един от най-влиятелните хора през 2023 година на сп. " Time ".

Звездата обаче не един път е упреквана, че експлоатира уязвими хора, с цел да генерира гледания и доходи. Влогърът обаче отхвърля да прави сходни неща, като споделя, че " постоянно ще употребявам канала си, с цел да оказвам помощ на хората и ще се пробвам да въодушевявам аудиторията си да прави същото ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР