Джими Бъфет дари два самолета от Втората световна война на военен музей

...
Певецът и бизнесмен Джими Бъфет е може би най-известен със
Коментари Харесай

Певецът и бизнесмен Джими Бъфет е може би най-известен със своята песен и ресторант, и двете наречени „Маргаритавил“. В личния си живот е запален моряк, много от песните му включват морска тема. Бъфет обаче беше и обучен пилот, като често управляваше частния си самолет Dassault Falcon 900 по време на концертни турнета. Неговият флот от самолети също включва Boeing Stearman и Grumman Goose, и двата използвани от военните по време на Втората световна война. През 2022 г. Бъфет анонимно дари тези самолети на военен музей, тайна, която беше пазена до смъртта му.

На 1 септември 2023 г. Бъфет почина на 76-годишна възраст. Два дни по-късно USS Facebook страницата на Alabama Battleship Memorial Park разкри подаръка на покойния певец. „USS ALABAMA Battleship Memorial Park е благодарен, че получи щедро дарение от два самолета, направени от легендарния певец и родом от Mobile, Джими Бъфет“, гласи публикацията. „Когато самолетът за първи път пристигна в парка през 2022 г., Бъфет пожела да остане анонимен дарител. Докато светът скърби за смъртта му, ние се радваме, че най-накрая можем да споделим щедрите му дарения за парка.“

< p>Двата самолета, дарени от Бъфет, в момента са изложени в павилиона за самолети Medal of Honor в мемориалния парк на USS Alabama Battleship в Мобил, Алабама. Служейки като основен треньор за Военновъздушните сили на американската армия и Военноморския флот на САЩ по време на Втората световна война, хиляди военни Stearmans преминаха към гражданска собственост след войната. Амфибията Goose беше изключително универсална и служи като транспортен, разузнавателен и спасителен самолет във военна служба. След Втората световна война излишните самолети обслужваха търговския пазар.

Стиърманът на Бъфет, сериен номер 75-8413, беше включен в неговия музикален видеоклип от 2004 г. за песента „Trip Around The Sun“. Goose, сериен номер 1061, е дарен на Кралските канадски военновъздушни сили през ноември 1940 г. и е разположен в Patricia Bay. Участва в мисии срещу подводници с ескадрила № 122 (K) на Западния бряг по време на Втората световна война. Подходящо, гъската на Бъфет беше пребоядисана в ливрея на RCAF за показване. След смъртта на Бъфет, музеят постави риза в хавайски стил и венец пред Гъската в негова чест.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР