Джихадистката групировка Ислямска държава напълно е загубила контрол над сирийската

...
Джихадистката групировка Ислямска държава напълно е загубила контрол над сирийската
Коментари Харесай

Подкрепяни от САЩ кюрди и араби отвоюваха Ракка от "Ислямска държава"

Джихадистката формация " Ислямска страна " изцяло е изгубила надзор над сирийската си " столица " Ракка, разгласи водената от Съединени американски щати коалиция Сирийски демократични сили (SDF). Обсадата, осъществявана от SDF, стартира на 6 юни, а самата интервенция в покрайнините на Ракка - в края на предходната година. Американски бомбардировки прекъснаха връзките на града с останалата част на провинцията, опустошавайки града в опит да унищожават джихадистите.

По-рано Сирийската обсерватория за правата на индивида заяви, че в града в североизточната част на страната към този момент няма бойци на групировката. Формалната декларация за " освобождението " на Ракка се чака до края на деня, заяви представителят на SDF Талал Сило.

Във вторник сутринта Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски сили - оповестиха, че държат под надзор площад " Ал Наим ", където групировката в миналото извършваше обществени изтезания. Според командването на бойците в града към този миг едвам няколко десетки джихадисти бяха останали в града.

Последните членове на групировката бяха най-вече към болничното заведение и стадиона, а ескорт от локални бойци на " Ислямска страна " беше отпътувал със фамилиите си като част от авансово открита сделка с бойците. SDF оповестиха, че не са разрешили на задгранични бойци да се причислят.

Болницата беше и оперативният щаб, от който групировката действаше откогато обединението настъпи в Ракка, а стадионът се използваше като затвор. За " Вашингтон пост " кюрдски пълководец сподели, че водените от Съединени американски щати сили ще бъдат деликатни, защото чакат в региона към момента да има мини, самоделни бомби и други клопки, заложени от " Ислямска страна ", както и " спящи кафези ".

През последните няколко дни близо 3000 цивилни са напуснали града, който имаше население от над 300 000 души, преди да попадне в ръцете на " Ислямска страна ". Това може да е по-голямата част от останалото в града население, което съгласно някои източници е било към един % от жителите, регистрирани при започване на 2014 година

 Според телевизия
© Erik De Castro, Reuters

Според телевизия " Ал Джазира " Ракка няма електричество и питейна вода, а последната пекарна в града е била унищожена неотдавна.

Съперничество

В конкуренцията за освобождение на Ракка взе участие и подкрепяната от Турция Сирийска национална коалиция, която твърди, че подпомаганият от нея Провинциален съвет на Ракка е правоприемник на гражданския съвет, управлявал града, откакто размирен групи го завзеха от сирийския режим през 2013 година

Опити за помиряване сред Гражданския съвет на Ракка (формиран от SDF) и Провинциалния съвет на Ракка са правени от Съединените щати, само че са завършвали безрезултатно - подкрепяният от Анкара съвет бойкотира последния предишния месец. Същевременно се чака вътрешно напрежение и в самия съвет на водената от Съединени американски щати коалиция поради упоритостите на кюрдите да имат водеща роля. Турция месеци наред се противопоставяше на опцията сирийските кюрди да имат управителна роля в борбата за Ракка. Причината е, че измежду кюрдските сили преобладават Силите за отбрана на народа (YPG) - военното крило на основната политическа организация на сирийските кюрди, Партията на демократичния съюз, считана от Анкара за отклонение на Кюдската работническа партия (ПКК).

 Подкрепяни от Съединени американски щати кюрди и араби отвоюваха Ракка от
© Reuters

Защо е значима Ракка

В продължение на над две и половина години Ракка беше " сирийската столица " на " Ислямска страна ". Разгромът там ще е най-тежкото проваляне за групировката, откакто тя загуби Мосул в Ирак това лято. Това беше един от най-важните градове за джихадистите в алегорично отношение - в центъра му те постоянно проведоха паради на успеха и демонстративно наказваха неверници. Именно оттова се възнамеряваха и голям брой офанзиви в чужбина, за които организацията след това пое отговорност.

Ракка беше и лаборатория за използване на салафитските възгледи на " Ислямска страна ", цялостен надзор на обществото и опити в образованието.

Освобождаването на Ракка, един от относително огромните градове в по-слабо развитата стопански Източна Сирия, ще даде път за окончателното освобождение на Дейр аз-Зор и след това за решение на ориста на Идлиб - провинция под контрола на опозиционни групировки.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1227)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР